hetes jég

hetes jég

Morfondír dir

2017. február 09. - mackó manó

Miképpen lehetséges az, hogy manapság olyan személyek kerülhetnek az államszervezetek kulcspozícióiba, akik potenciálisan veszélyeztetnek minden társadalomszervezési és -igazgatási értéket, amit több világégés után sikerült megteremteni a nyugati civilizációnak.

Polgári demokrácia. Parlamentáris demokrácia. Liberális demokrácia. A kakukktojás töki  illiberális demokráciáról hablatyol. Mások másról.

Közben a 'mi világunkban’ megváltozott a társadalmak népességének struktúrája, rohamosan zsugorodik, egyes helyeken eltűnőben a középosztály, a polgárság -mentalitásában legalábbis- eltűnőben, s a belső válság betetőzéseként újra fogalmazódtak a környező világ támasztotta kihívások, elvárások és követelések.

Súlyosbító körülmény még, hogy az Egyesült Államok politikacsinálói 09. 11. kapcsán téves következtetésekre jutottak, és még rosszabb cselekedetekre ragadtatták magukat részben cinkos, részben megtévesztett szövetségeseikkel. A problémák megoldása helyett tünetek kezelését választották, amely nagyobb mozgásteret biztosított addigi elhibázott politikájuk folytatásához.

Nem elhanyagolható az a körülmény sem, hogy az 1870-es, 1929-es és a 2008-as világgazdasági válság bölcsőjét a demokrácia fetisizált hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban készítették és ringatták a szorgos kezek. Adam Smith-szel szólva a láthatatlan kezek.

Így aztán napjainkra már nem csak gazdasági szükséghelyzettel kell szembenézni itthon, hanem egyetemes válsággal, amely szilárdan ül az évszázadokon át görgetett politikai, kulturális, morális válság háromlábú kisszékén. Mindent felülír az erkölcs és az esztétika eróziója. A kultúra és a filozófia térvesztésével, az öncélúság kiteljesedésével nagyszerű lehetőség nyílt arra, hogy a példátlanul agresszív marketing és PR világuralma betörjön a politikába és uralja annak minden szegmensét.

Az eredményesen, de nem sikeresen kirobbantott arab tavasz, majd az ukrán oligarchák manipulált lázadása súlyosbítják a 'Nyugat' magára találását. További bónusz, hogy bekopogott Európába Afrika is. Százezrek kelnek útra Afrika mélyéből, az áhított európai gazdagság felé. Részt akarnak belőle. Ez is egy mozgalom. Van agitátora, mi több, szórólapja, útvonal terv Európába. Épp mint a Szíriából igyekvőknek. És jönnek, és jönnek.

És ez nem feltétlenül 'világösszeesküvés'.

Egyszerűen arról lehet szó, hogy az évszázadokon keresztül kirabolt és megnyomorított Afrika, és a vonalzókkal megrajzolt határokkal konfliktusokra kódolt Közel-Kelet, sajátos módon érvényesíti és hajtja be számlaköveteléseit.

Ez egy elég zavaros, mondhatni kaotikus helyzetet eredményez, s a nyitott, ellenben álszent módon emberies(kedő), de leginkább elkényelmesedett európai társadalmak kiszolgáltatottjaivá válnak önnön történelmi múltjuk bűneiből fakadó következményeknek.

Nem lenne szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy minta-demokráciák kialakulásához és mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Európa gazdagságához -a kemény munka mellett-  más kontinensek hatékony kifosztása is hozzájárult. És akkor még voltak a népirtásoknak is betudható egyéb ’szükséghelyzetek’ .

’Mindent lehet, mindent szabad!’

Ezt ismerik fel gátlástalan üzletemberek, vagy egyszerűen csak sima beszédű, agyafúrt, ócska kalandorok és törnek be vagy surranak a politikai életbe, 'csapdába csalva' választóikat, itt-ott egész ’országot-népet túszul ejtve’ saját kényükre-kedvükre és meggazdagodásukra és a hatalom megtartására koncentrálva.

Korántsem biztos, hogy a parlamentáris és liberális demokrácia szabályait kijátszó, a választókat megtévesztő ágensek hatalomcentralizációja ellenében parlamentáris eszközök sikeresek lehetnek.

’Szerencsére’ a fennálló probléma feltehetően még összetettebb lehet.

De nézzem csak: -Mi van itthon?

Magyarország -szerencsétlenségére- a rövid konjunkturális időszakokból valahogy mindig kimaradt, valahogy megállt az idő, volt, hogy önerőből, volt hogy külső segítséggel de mindig sikerült elérni ezt az állapotot.   

Eléggé időszerű lenne elgondolkozni azon: Mit kell tudomásul vennünk, mit tehetünk, hogyan tovább?

Szoktam nézelődni, s gyakran észlelem közjavaink, -villamos, busz, vonat, épületek, közterületek állapotát.

Azt az állapotot, amihez a kormányzatnak semmi köze

Nem a kormány szemetel. A kormány legfeljebb szimplán szemét, vagy szemétkedik. Nem a kormány teszi tönkre a közjavakat, hanem mi.  A szorgos és nagyon is jól látható kezek egyszerűen megóvják tőlünk az amúgy is pocsékba menő közjavakra fordítandó pénzt, és jól teszik. Legalább valaki jól jár vele.

Aztán meg valami úton módon majd mindenki meglop majd mindenkit. Hova az erkölcsi felhorgadás?!

Soroljam-é még? Nos, nem.

Tehát legelébb is azt veszem tudomásul, hogy nem vagyunk érettek a demokráciára. Ugyaaan, hol vagyunk mi ettől?! Nem egyenként, hanem úgy összességében? Te, meg te, meg ő, meg ők, meg ti -  kevesen, hiába igen, ha én, ,meg mi, meg a szomszéd akik sokkal, de sokkal többen vagyunk, -nem.

 

Akkor ettől a ponttól lehet új terveket szövögetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7sjeg.blog.hu/api/trackback/id/tr9812243234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mackó manó 2017.02.09. 18:40:11

Szundiznii mentem, szövögessen a pők.

Orica Középföldi 2017.02.10. 09:54:10

@mackó manó:

Ehhez érdemben nem tudok hozzászólni. Erősen hajaz Oszkó elemzésére, amivel nincs vitám. Tehát veled sincs.

Sajnos javaslatom sincs.

El lehetne kezdeni a bűnbakkeresést, de semmi értelme., nem lehetne közös nevezőre jutni.
A szocializáció nagyon erősen rögzült, a mai oktatási rendszernek nem érdeke a módosítás, a hatalom érdekeiről nem is beszélve.

Álljon itt egy kis ízelítő. A kommentelők az igazán érdekesek. Okos emberek, ismert arcok - néhány kivételtől eltekintve.

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1233608823383715&id=100002038264412&pnref=story

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2017.02.11. 11:33:53

jaja, oricának igaza van, nincs vita. esetleg annyi, hogy a szemetelés és a demokrácia között nincs olyan szoros összefüggés.

mackó manó 2017.02.11. 12:14:40

@parti_giano:

Az a fajta erősen korlátozott szemetelés amire gondolok, feltételez egy környezettudatos gondolkozásmódot, életvitelt, mint ahogy a megvalósítható demokrácia színvonal is feltételez egy társadalomtudatos hozzáállást. A hangsúly így a tudatra nehezedik, mintegy korlátok közé szorítva az ösztönt. Ezt elég szoros összefüggésnek találom.

mackó manó 2017.02.11. 15:15:38

@parti_giano:

Ez az ember a kákán is csomót keres. Jől tudom, mert magam is egy ilyen megveszekedett hülye vagyok.
Tegnap -minden tiltó belső hang ellenére- mégis aláírtam, mert tovább már nem halogathattam.
Még azt is számításba vettem, hogy az egész nem egyéb, mint egy teszt, hiszen, mintegy 15000 ívet -akár OCR-es szkenneléssel is- nem egy nagy truváj kubatovi know-how-val digitalizálni és máris újabb ellenségekkel lehet leszámolni. Hiszen annyi van. A fél világ hülye és mind ellenünk van. Még szerencse, hogy az oroszok és az amerikaiak velünk vannak (bár finjuk nincs merre vagyunk, és simán képesek Bukarestet hájpolni), csak azok az átkozott önkényeskedő brüsszeli szibariták ágálnak ellenünk, s nem átallnak ezermilliárdokat folyósítani a kasszánkba, csak hogy fokozzák rosszindulatukat...

Persze sietve igyekszem azonnal leszögezni, hogy nem felelőtlenségből vagy holmi kalandvágyból írtam alá.

Én annyira tisztelem és csodálom Vezetőnket (mások Főnöknek hívják, még másokabbak Gazdának, bár egy hülye le is pinokkiózta, pedig az már a magyar köéleti nevezéktanban foglalt, egészen más megközelítésben), szóval minden porcikámmal kívánom, hogy még ez a mondvacsinált népszavazásosdi is erősítse meg az ő bölcs, előremutató és irányadó döntését.
Ugyan manapság minden irány Felcsút felé igazodik, és ki is lennék én, hogy mást óbégassak, mint például a mindig különösen éberen, de nem feltétlenül ébren figyelő Kósa Lajosként elhíresült tettestárs és seggnyaló (nem én mondom-írom, mások híresztelik) , vagy a különösen rendhagyó szellemi teljesítményt produkálni képes Németh Szilárd.
Az okoz csak egészen kicsi dilemmát, hogy egészen kivételes sportteljesítményt nyújtó emberek miképpen képesek saját magukat meghaladó régiókba emelkedni az olimpia, (sőt Olimpia!) megrendezése kapcsán s a sportteljesítmény kiképpen lehet pariban a szellemivel, mert arra nyilván nem gondolhatok, hogy jellembeli dolgok is közrejátszhatnak a sportszerűségtől duzzadó és szinte doppingmentes sportélettől, ahol még/már a Béres csepp is durva kihágásnak minősül, míg vígan lehet zabálni azokat, melyek csak ezután kerülnek a tiltó listára.
No, de messzire kanyarodtam.
Minden bizalmam bele van helyezve a Főnökbe (bár talán nem eléggé mélyre) hisz okkal gondolhatom, hogy ez a népszavazásosdi neki meg sem kottyan, még ha máshol esetleg kotyog is neki valami, de ha nem kotyog, akkor legalább csurran-cseppen, mint ahogy már volt alkalom megfigyelni, legalábbis a lepcses lepénylesők szerint.
Mondjuk momentán az is meglep, hogy ő maga nem az elsők között sietett aláírni a nolimpiai ívet, hiszen mi más demonstrálhatta volna még a nemzeti konzultációknál is jobban, hogy kíváncsi az emberek véleményére és tényleg erősíteni óhajtja (akarja a helyes kifejezés) a nemzeti összetartozás érzését, bár már Werbőczi óta tudjuk jól, hogy Magyarországon a nemzet és a nép az kettő és az egyik kizárja a másikat, de az előbbi mindenképpen az utóbbit, s csak igen kelletlenül szívja a vérét, s adóztatja, s nyúzza le a hetedik bőrt is és háborúba is csak úgy küldi, hogy mire lehullanak a falevelek -hazaérjenek. Nos sokan haza is értek, csak nem az eke szarva mellé, hanem az égi szántókra. Ezt se én mondom, hanem úgy olvastam mintegy spontán kezembe került libsi, vagy az új arisztokratáink apái által írt kommonista förmedvényben. Ugye.
Tehát összegzésül csak annyit mondhatok, hogy én tulajdonképpen az olimpiát támogatandó írtam alá az ívet, hogy így adjak ívet az arra sokkal autentikusabb messze fölöttem állóknak, bizonyosodjék be: -Minden a legnagyobb rendben, és vesszen az ármány.

mackó manó 2017.02.11. 15:21:52

no, ha nincs itt más, elmentem a manóba.

mackó manó 2017.02.11. 16:22:28

@parti_giano:

Ááááá, semmi durci, csak egy momentum.

Orica Középföldi 2017.02.12. 05:59:53

@mackó manó:

Óvnálak ennyi gondolatot pazarolni kedves vezetődre. Egyrészt beléd ég, azaz neuronokat zabálva hiátus keletkezik, másrészt a bevésés miatt nehezen törölhető:)

mackó manó 2017.02.12. 19:04:06

@Orica Középföldi:

Nem sajnálom a ráfordított törődést. Előbb-utóbb üllő-kalapács közé kerül.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.14. 01:47:00

@mackó manó:
.
Miképpen lehetséges az, hogy manapság ...?

Manapság?

Egyszerűen úgy, hogy nem tanulunk a múlt történéseiből.
Úgy értem,,,, nem. Nem úgy értem, hogy lapozzunk vissza mondjuk 2000, 3000 évet és azon mélázzunk, hogyan lett Sulla diktátor, vagy éppen Caligula?
A demokrácia is jó kérdés. Mit is jelent? ... vagy mi a liberalizmus? Csupán az, amit Völtair, vagy Montesquieu (hatalommegosztás) kitalált?

A történelmet a győztes írja?
Mégis fontos lehet akkor az oktatás és annak minősége.
Csak egy példa
Thököly Imrének szobra áll a fővárosi Hősök terén, és nem messze onnan sugárút is viseli a nevét. Verte a törököt, mint Halasiak a csipkét - egy tdeig.
A Lotaringiai Károly néven jegyzett hadvezér és politikus, aki 330 évvel ezelőtt, 1686 szeptemberében bevette a töröktől a budai várat, nemcsak ezt tette azért, hogy a magyarok lakta térség kikerüljön a történelmi zsákutcából.
A magyar elutasítás mögött is nemzeti elfogultság húzódik: Lotaringiai többször sikeresen megütközött azzal a Thököly Imrével, aki ekkor már, törököt szolgáló hadvezérként akadályozta az ország felszabadítását. A kurucos emlékezet nem tudta befogadni azt a herceget, akinek alárendeltjei 1687-ben a protestáns Eperjest sanyargatták, vagy Thökölyné Zrínyi Ilona várát ostromolták, és aki a korábban török vazallus Erdélyt is császári-királyi hűségre kötelezte, ügyes tárgyalásokkal. Márpedig Thököly bármennyire is az ország jobb jövője ellenében hadakozott a nyolcvanas években, mégis – mint a fentebb utaltunk rá – kultikus alakja lett a nemzeti panteonnak.

Most csak ennyit, azt is röviden, egysíkuan, mondjuk az oktatás hiányosságaira gondolva.

mackó manó 2017.02.14. 15:00:39

"Orbán visszatette Gyárfást a vizes világbajnokság szervezőbizottságába

Váratlan fordulat: a magyar úszószövetség volt elnöke a FINA alelnöként kap tanácskozási és véleményezési jogot a miniszterelnöktől."

Ezek után gondolom, mindenkinek lehet sejtése Orbán Viktor karakteréről, függetlenül attól, hogy Gyárfás maga az ördög, vagy maga a megváltó.

mackó manó 2017.02.14. 15:05:34

@dr. jenőke (jenőke):

Történelmet mindenki ír.
Legújabb történetírónk maga Orbán Viktor.
Ezt is megértük.
Ő is..

mackó manó 2017.02.14. 15:20:56

@dr. jenőke (jenőke):

Tudni kell a vesztes oldalra állni.
Ellenben Magyarország a győztes oldalra állva is képes és tud veszteni.
Azé' ez mán valami!

2017.02.14. 16:11:03

@Orica Középföldi:

Konok Péter két mondatba elmond mindent róla:
"Én már egy rakás videót láttam Orbánról. Szerintem mindegyik kompromittáló."

Orica Középföldi 2017.02.15. 06:28:57

@dr. jenőke (jenőke):

Örülök, hogy megvagy. Szeretem az eszmefuttatásaidat:)

Orica Középföldi 2017.02.15. 06:41:53

@Eszter68:

Ennyivel nem büszkélkedhetek, mint Konok. Két fellépését néztem-hallgattam végig, az elhíresült temetésit és a bukás utáni TF-est. Nekem egy életre elég volt. A legújabbkori videókba hang nélkül szoktam belenéznii, nagyon tanulságos.
Az értelmezést okos és jó stílusú emberek interpretációjában fogyasztom:)

Orica Középföldi 2017.02.15. 06:47:09

Gratulálok. Lesz megint fröcsögés, anélkül, hogy akár az indoklást értenék:)

librarius.hu/2017/02/14/az-onrendelkezes-melletti-kiallasaert-tuntetik-ki-heller-agnest/

Orica Középföldi 2017.02.16. 09:24:46

librarius.hu/2017/02/15/a-paratudomanyos-megkozelitest-is-targyalja-a-tudomanyos-kiado-lelekenciklopediaja/

Ez bizonyára nagyon érdekes, és helyenként nagyon alapos lesz.
Két fenntartásom van. Bagdy írta az előszót, valamint a paratudomány legismertebb hazai képviselőjéről (Egely) Riennevaplusnak nem volt jó véleménye.

Orica Középföldi 2017.02.17. 08:33:38

Kedves naplóm, már megint....

Ez jó:)
sztarklikk.hu/cegledi_zoltan_blogja/amire-az-egesz-ellenzek-vart-itt-a-momentum-bocsanatkerese/320969

Széljegyzet: Bartus egy szarkeverő, klímaxos hisztis picsát is leköröz, de arra én is kíváncsi lennék, mit értenek egészséges nemzettudaton a fiatalok. Érdeklődve figyelem őket.

***
Kíváncsi lennék, de sose fogom megtudni, milyen megfontolásból vállalta el Magyar György Demszky védelmét.
Erről jutott estembe:

sztarklikk.hu/kozelet/toporzekolason-kivul-nem-tud-mast-csinalni-a-magyar-idok-a-ketfarkuakkal/320956

mackó manó 2017.02.18. 07:57:03

@Orica Középföldi:

Beleolvastam a kommentekbe is. Nem egyszerű a helyzet.
Orbán 2010-es választási sikere nem meglepő, 2014-es eredménye átmeneti -nincs jobb, csak más - állapot eredménye, esetleges 2020-as újrázását viszont már egyértelműen a jelenlegi ellenzéki pártok szereplései támogatják.
Ahogy a Kétfarkúak ténykedése üdítő jelenség, úgy a Momentum is egy kellemes meglepetés, talán még többre is futja, mint a net-adós alkalmi megmozdulás.
Czeglédi újfent nem okozott meglepetést, hacsaknem azzal, hogy nem is jó, amit írt, hanem egyenesen remek.
A kommenteket tekintve mindenkinek áll a zászló, írhat, érvelhet kedvenc gyurcsányja, szanyija, mesterházija vagy akár orbánja, kövérje, rezsibiztosa, selmecije, netán vonája, és egyebe, valamint a többi satöbbi mellett. Czegédi Z. a Momentum kapcsán írt álláspontját rögzítette, nem zárva ki azt, hogy alkalomadtán sorra veszi a neki nem tetsző momentumokat is. Ezért számos kommentelő 'bármely oldalról' hangoztatott ellenvetése egyrészt arra utal, hogy elkötelezettsége okán fenemód képtelen kitekinteni valamely pártseggből, másrészt nemhogy egy PISA tesztet 'elégséges' eredménnyel meg tudna oldani, hanem még a kötőszavak, és a operátor jelek értelmezése is szellemi erejét meghaladó kihívás elé állítja.
Éppen ezért Czeglédi Z. ezen posztja 'pusztába kiáltott szó', amelyet úgy kell értelmezni, hogy nem a hortobágyi horizont határait feszegeti, hanem a magyar politikai élet szellemi pusztaságára próbált délibábot varázsolni, csakhogy olyan szellemi hozzáadott értékű közegben, amit a hozzászólásokban tapasztalni, ez inkább tűnik mazochizmusnak, mint vállalásnak, netán küldetésnek.
Összességében teljesen meg vagyok hökkenve, hogy-dokumentálhatóan- jóval 250 ezer feletti a népszavazás támogatóinak a száma, az pedig még inkább hogy ennyien névvel is vállalták.
Érdeklődve várom a bátor és rettenhetetlen harcos Főnök helytállását, miután már 10 milliárdot elherdált az olimpiarendezési hobbijára is.
Egyelőre úgy tűnik, az a deal: -Én kérem ott sem voltam, ez fővárosi helyi ügy, ne zavarjanak. A lopáshoz új trójai lovat nyergeltetek.

mackó manó 2017.02.18. 08:36:38

Olvasom, hogy ezek a rettenetes multik szart etetnek velünk. Nem vitatom.
Azt azért nem ártana hozzáfűzni, hogy azt követően, hogy erősen motiválták őket, növeljék a magyar áruk részarányát.
Úgy emlékszem, olykor mázsa--, olykor tonnaszámra találnak sajátos környezetben sajátos állagú, állapotú félkésznek tűnő húsféléket,
Aztán ott vannak a fetisizált pálinkafőzés förmedvényei, amelyek jelentős része olyan minőségi szintet ostromol, hogy méltán pályázhatnának vele a szar, szarabb, legszarabb piedesztálokra.
A Cola íze meg éppen azért más, mert hazai termékből készítenek összetevőt hozzá.
A politikai élet is azért szar, mert a legeslegnemzetibb magyar jelmezbe bújt svindlerek kényére-ledvére van központosítva a hatalom. Ízig-vérig magyar. Keresztény. Az a 150 megfagyott ember meg letéved az út széléről. Ahol nem hagynak senkit. Feltéve, ha eléggé fideszes és eléggé gazember. [ki fogom vágni a picsába ezt a tükröt. Hiába fényezem]

Orbán Viktor átmenetinek bizonyult osztályozgatási lehetősége kérészéletűnek bizonyult, miután az érthető fenntartások mellett is kiderült, hogy csak közepes eredményt ért el a pali.
Nem csoda. Az agyafúrtságon, a simlisségen kívül nemigen képes egyébre, különösen nem az ország és népe javára s hosszú távra szóló közmegegyezésen alapuló kezdeményezéseket felmutatni. Márpedig aki közepes, az nem államférfi, hanem az, ami.
Az ország legszegényebb politikusa -anyagiakban-, szellemileg azért számosan beelőzik, ehhez viszont azt kell tudni, hogy az ő válogatottja. Strómankirály. Egy Homo Anomália..
Szóval ez a h.a.,, aki a képzetében zajló tér-idő-múlt-jelen-jövő-ország-entitás folytonosságából és fejlődési víziójából, egy futballpályát és kétszer 45 percet és ezek externáliáit képes értékelni, megbecsülni. Minden más pillanatnyi érdek, üzletnek álcázott tolvajlás és korrupció. Ez az ő tehetsége. Pozitív tulajdonsága: nem dohányzik. És itt a vége. Csapó!

mackó manó 2017.02.18. 09:30:48

Vincenten találtam, a Trumpal kapcsolatos poszt hsz-ei között:

"Mond 2017.02.17. 14:16:54

@ingyenebed: Én sosem hittem a háttérhatalomban, most reménykedem benne."

mackó manó 2017.02.18. 09:33:24

@parti_giano:

Már megint görényboltban vettél szemüveget.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.18. 10:34:34

@mackó manó:
.
Visszatérve "Miképpen lehetséges az, hogy..." kezdetű posztodhoz, Frederick Forsythtól idézek (AVENGER), röviden:
Amíg Tito állt Jugoszlávia élén, az országban gyakorlatilag nem létezett a bűnözés. A turisták zaklatása elképzelhetetlen volt, a nők nyugodtan járhattak az utcán, védelmi pénzt sem szedett senki.
Az idilli állapot azért alakulhatott ki mégis, mert a jugoszláv kormány 1948 után paktumot kötött az alvilággal. Egyszerű volt az üzlet: azt csináltok, amit csak akartok, mi szemet hunyunk felette. Egyetlen feltétellel: külföldön csináljátok. Belgrád tehát egyszerűen exportálta alvilágát. A jugoszláv maffia-főnökök ezután Olaszországra, Ausztriára, Németországra és Svédországra specializálódtak, mégpedig igen egyszerű okokból. Az 1960-as évek közepén érte el Nyugat- és Észak-Európát a török és jugoszláv „vendégmunkások" első hulláma. Szívesen fogadták őket az elkényeztetett helyiek által már „piszkosnak" ítélt munkák elvégzésére. Minden nagyobb népvándorlás magával hozza az alvilágát is. New Yorkba is az olasz bevándorlókkal együtt érkezett annak idején az olasz maffia, és most is hamarosan egész Európában megjelentek a török vendégmunkások mellett a török bűnbandák. Ugyanez volt a helyzet a jugoszlávokkal is, csak jóval kontrolláltabb módon. A belgrádi vezetés egy rókáról két bőrt nyúzott le. A sok ezer külföldön dolgozó állampolgár ugyanis rendszeresen hazaküldte keresményét. A kommunista Jugoszlávia gazdaságilag mindig is csődtömeg volt, de a beáramló keményvaluta ezt jól leplezte.
És ameddig Tito szembeszegült Moszkvával, az USA és a NATO nemigen törődött vele, mit mást is csinál még.
A külföldi jugoszláv közösségek vagyonát dézsmáló gengszterek bűntetlenül hazatérhettek Jugoszláviába, és meg is tették. Villákat építettek maguknak a tengerparton, házakat a fővárosban.
Senki nem volt alkalmas rá, hogy Tito marsall helyére lépjen. Tito partizán múltja és erős egyénisége révén szinte egymaga tartotta össze olyan hosszú időn át a hét tartomány természetellenes államszövetségét. A nyolcvanas években különböző koalíciós kormányok követték egymást, de közben északon Szlovéniát és Horvátországot, délen pedig Macedóniát egyaránt áthatotta a kiválás, az önálló államiság szelleme.
Milosevics az unió megmentőjeként pózolt, de azt nem említette, hogy ezt népirtás, úgynevezett „etnikai tisztogatás" útján képzeli el. Szerbiában az a hit táplálta népszerűségét, hogy ő majd mindenütt megmenti a szerbeket a más népek általi üldöztetéstől. Ehhez azonban először üldöztetésekre volt szükség. A horvátok, bosnyákok lassú felfogásán lehetett segíteni: a területükön végrehajtott kisebb vérengzések rendszerint kiprovokálták a többség helyi szerbek elleni támadását. Ekkor Milosevics odaküldhette a hadsereget, hogy mentse meg a szerbeket. A provokátor szerepét pedig a „hazafiakká" átvedlett gengszterek félkatonai csapatai töltötték be.
Míg tehát 1989-ig a jugoszláv állam három lépés távolságra, a határon kívülre szorította az alvilágot, addig Milosevics hazahozta és teljes mértékben partnerként kezelte őket. Milosevicset, ahogy oly sok államfővé lett középszerű alakot, elbűvölte a pénz. Olyan hatást gyakorolt rá a szóban forgó összegek nagysága, mint a kobrára a kígyóbűvölő furulyaszava. A pénz mint a hatalom megnyilvánulási módja valósággal hipnotizálta. Bukása után az őt követő jugoszláv kormány úgy becsülte, cimboráival körülbelül húszmilliárd dollárt sikkasztottak el és utaltak át külföldi bankszámláikra.
Milosevics sikkasztott pénzen hízó környezetében, ahol a korrupció, a vagyon és a hatalom fitogtatása, a fényűzés és a szakadatlan talpnyalás a mindennapi élet részévé vált, ellustultak, önelégültté váltak az emberek. Azt hitték, örökké tart majd a buli.
Milosevics egy teljes évtizeden keresztül terrorizálta elszántan a koszovóiakat, mígnem ismét feltámadt a végét járó Koszovói Felszabadítási Hadsereg. A stratégia a szokásos volt: üldözd őket elviselhetetlen mértékben, várd ki, míg végül fellázadnak, majd ítéld el a „terroristákat", vonulj be nagy erőkkel a szerbek védelmére, és „állítsd helyre a rendet". Ekkor közölte a NATO, hogy ezt nem nézi tovább tétlenűl. Milosevics nem hitt nekik. Hiba volt. Ezúttal komolyan gondolták.1999 tavaszán megkezdődött a főként a Harmadik Hadsereg által végrehajtott etnikai tisztogatás, amelyhez segítséget nyújtott a titkosrendőrség és a félkatonai csoportok is.
Amint várható volt, több mint egymillió koszovói albán távozott pánikszerűen Albániába és Macedóniába. Ez is volt a terv. A Nyugatnak az lett volna a szerepe, hogy menekültként befogadja őket. De nem tette. Hanem bombázni kezdte Szerbiát.Belgrád hetvennyolc napig kitartott.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.18. 10:35:32

@dr. jenőke (jenőke):
Folytatás:

A történeti hűség kedvéért idekívánkozik, hogy a diktátor 2000. július 27-én bejelentette, hogy szeptember 24-én elnökválasztást tartanak. Ezt elvesztette, hiába vágott le dagályos szónoklatokat, hiába vonta kétségbe az eredményt. Tömegek ostromolták meg a parlamentet, és iktatták be utódját. Az új rezsim egyik első döntéseként nyomozást indított a Milosevics-korszak bűnei után: a gyilkosságok, az eltűnt húszmilliárd dollár után. A volt diktátor a Belgrád elit elővárosában, Dedinjében lévő villájában húzta meg magát.
2001. április 1-jén Milosevicset Belgrádban letartóztatták, majd 2001 júniusában Hágába szállították. Pere 2002. február 12-én kezdődött a Hágai Nemzetközi Törvényszéken.
2006. március 11-én holtan találták a cellájában, halálát szívroham okozta.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.18. 11:03:00

.
A magyar olimpia kérdése a legtöbb embert megosztja, ugyanis van, aki szívesen látná itthon a rendezvényt, és van, aki pedig kézzel-lábbal tiltakozik ellene.

Én az így fogalmazó írások ellen tiltakozom egész emberként, kézzel és lábbal!
Én nem vagyok megosztva, mint a cikk írója szerint darabokban lévő legtöbb ember.
.

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2017.02.18. 12:35:54

@dr. jenőke (jenőke): oszt ez a forsyth milyen jó kémregényeket írt, ifjúkoromban faltam ezeket.
de mellette komoly katonai és diplomáciai munkája is volt.

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2017.02.18. 12:40:39

@dr. jenőke (jenőke): erről mos ez jut eszembe:

Annyi mindent szeretnék felejteni...
de minden lefele esik.

mackó manó 2017.02.18. 13:55:30

@parti_giano:

és milyen amikor szoroz? Ő is csak soros ügynök, ha mégse, akkor meg osztó.

Orica Középföldi 2017.02.18. 14:25:02

@parti_giano

" a te hangod mélyebb"

A faszi annyira jellegtelen, hogy nincs hangja. Nincs mire emlékezni. Nekem az üres, koszos, szürke, szomorú belvárosi üzletekről jut eszembe - ez Tarlós. A többi gondolatom nem publikus.

Orica Középföldi 2017.02.18. 14:28:08

@parti_giano:

"kerozin"

Ilyen szarságokat mikor van időd megtalálni?

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.18. 15:37:40

@Orica Középföldi:
.
Most mi a baj?
Ha kerozin, akkor kerozin, Szinte elszállsz tőle.

Orica Középföldi 2017.02.18. 16:51:54

@dr. jenőke (jenőke):

Ehhez kerozin se kell:))

Már-már evangélium (örömhír), hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség – elkötelezetten fittyet hányva az egyetemi autonómiára – nyílt levélben fordult az ELTE rektorához, tiltakozván, hogy az egyetemen gender studies-t kívánnak oktatni. A gender- és meleglobbi nyomulását, valamint Soros György aknamunkáját is felemlegető, a régi idők meghitt hangulatát felidéző, csinos kis feljelentésnek is beillő episztolában ugyanakkor építő javaslattal is előállnak: nemzetünk felemelkedését, s az értékközpontú gondolkodást elősegítendő, továbbá a demográfiai problémákra megoldást kínáló családüggyel foglalkozó tanszék felállítását követelik.
Gondolom, csak ennek a beindulása után javasolják majd a pszeudoarcheológia, az eugenika, a kreacionizmus, a spiritizmus, az asztrológia, az ezoterika, a fiziognómia, a perszonológia, az alkímia, a kriptozoológia, a kraniometria, a metoposzkópia vagy a perpetuum mobile szakok beindítását.
Amúgy – természetesen – a gender studies-ról sokféleképpen lehet vélekedni. De azokról, akik nyílt levelükben a mosdók feliratairól elmélkedvén mellékHELYISÉG helyett mellékHELYSÉGet emlegetnek, csak egyféleképpen.

(Gábor György)

Orica Középföldi 2017.02.18. 17:45:31

Ez jó:))))))

Még javában zajlott a gyűjtés, amikor a Nyugati aluljáróban egy osztrák jáger-öltözékben virító ember tornyosult az aláírásgyűjtő stand elé. Zergetollas zsinóros kalapka, kockás ing a csontgombos zakó alatt, elegáns, vastag gyapjú körpelerin, vastagtalpú velúr cipő piros kötővel és lefittyedő, cifrára mintázott díszítéssel. Ahogy kell, pásszentosan. Magas, erős férfi volt, úgy hatvanas, kerek képén látszott, hogy a jólétet gyakorta köszönti snapsszal. A látványban nem gyönyörködhettem sokáig, mert nekikezdett ordítani, kiveresedett arccal, hadonászott.
Enyhén hraccsoló akcentussal de jól érhetően üvöltözött miszerint ezek a mocsok ganék mind hazaárulók. Aztán átváltott tegezésbe, azokat a jelzőket már nem idézhetem. “Hazaárulók, ti nem vagytok magyarok, eladjátok a hazát…”
Már-már nekirontott a kedves fiataloknak, akik a pult mögé húzódva igyekeztek biztonságba helyezni az aláírt íveket. Igyekeztem én is jó hangosan hozzá szólni.
“Wollen Sie, bitte, etwas lauter, mein Herr, ich bin Schwerhörig, was hat der Kaiser ausrichten lassen?” (Kérem, uram, kicsit hangosabban, süket vagyok, mit üzent a császár? )
Nézett rám, a korosodó asszonyságra, s nekilátott újfent káromkodni… Mint a hazaffyak, mostanában. A zerge-pamacsos pörgekalap hátracsúszott a céklaszínű fején
Én csak néztem, együtt sokakkal, a délelőtti forgatagban…
Mi, honos hazaáruló népség, aki vagyunk…

(Cseh Borbála - Facebook)

Orica Középföldi 2017.02.19. 07:43:27

Jó reggelt!

Szívnek köszönhetően találtam ezt az oldalt. Hátha más is szívesen nézegeti:)

www.facebook.com/Littera-Scripta-181088828618903/?hc_ref=NEWSFEED

mackó manó 2017.02.19. 09:22:50

@Orica Középföldi:

Jó reggelt!

Az a bajom a facebook-kal, hogy feszt mindig tudni akar rólam mindent, s agresszíven követeli, hogy lépjek be. Én meg feszt nem akarom, hogy tudjon rólam mindent... a kivel, kikkel, miről, mikor? Ennyire nem vagyok vele meghitt viszonyban. Cserébe fél képernyőt letakarva enged a megtekinteni kívánt tartalomhoz.
A minap, igaz nem az fb volt az elkövető, de egy oldal elém tolt egy kérdőív ablakot, és addig nem is engedett tovább, amíg ki nem faggatott arról, hogy; hogy s mint, valamint, továbbá mi fia-borja lennék, s különben is ás hovatovább, mindazonáltal s továbbá értékeljem tartalomszolgáltatásukat. Képzelheted, hogy éltem a rám erőszakolt lehetőségekkel, csak azt hiányoltam, hogy nem volt szabad szöveges mező, ahova bekarcolhattam volna nekik a natúr valóságot, amiben biztathattam volna őket, hogy ne zárkózzanak el az alföldi ménesek fedező ménjeivel s a gulyák legrátermettebb bikáival való nemtől független, ben(n)sőséges), szenvedéllyel teli, intimitásában is viharos együttléttől, pedig készre gyártott panelmodulként ott bizsergett az ujjbegyek és billentyűzet között húzódó ívek rádiuszában. Mindemellett azért remélem, mint értékelhetetlent kidobta a rendszerük, amit nyújtani tudtam nekik spontán felitörő érzelem cunamiban.
Azért Gábort és Konokot el szoktam olvasni, s egy darabig még fogom is, de töredelmesen be kell vallanom, hogy nem vagyok egy kimondott facebook-huszár, már csak azért sem, mert az fb hallatán vagy olvastán általában feltartóztathatatlanul tolul az agyamba a kérdés, vajon lehet-é bármilyen összefüggés az angol face és a latin faeces facies és a szépségesen nemzeties magyar fasz -minőséghordozó- szavak között? Milyen tág határok között barangolhatna a Varánuszról ismert gyöknyelvtan gyagyarisszima, akinek a nick-je sem hirtelen, sem lassan nem jut az eszembe.

Szép, ködös időnk van. örüljünk ennek, valamint annak, hogy vezénylő Vezénylónknak sikerült ismét olyat és akkorát nyeríteni, hogy rajta röhögjön fél Európa. A civilizált része legalábbis. Magyarország, Budapest nem számít. [egy sikeres aláírásgyűjtés még nem a világ tetejes teteje, bár őrülök neki és gratulálok mindazoknak akik ezt végig vitték. ]

mackó manó 2017.02.19. 09:29:55

@mackó manó:

...nos igen, nincs is értelme tagadni: 'őrülök', bár ott és akkor 'örülök'-re gondoltam.
Gondolom az Úr vezette az ujjamat a gyagyarisszimáért, bár akármint vélekedjen is, nekem tetszik.

mackó manó 2017.02.19. 10:00:57

@dr. jenőke (jenőke):

Köszönöm szépen, ezt a nagyívű történelmi tablót. Utólagos, szíves engedelmeddel el is mentettem magamnak alaposabb elmélyedő olvasgatásra.
Bár vannak hasonló elemek, de ezek csak a felszínen vannak jelen.
Ha megbotránkoztató is amit gondolok, akkor is leírom, miközben egy percig sem vitatom Milosevicsről kialakult képet.
Milosevics [feltehetően] azért kerülhetett pozicióba, mert kellően elszánt volt, kellően gátlástalan és megtévesztő. És nem finnyáskodott az eszközök kiválasztásánál. Miközben szánom a 'jugoszlávia' szétesésének áldozatait nemzetiségre tekintet nélkül, azért meg kell jegyeznem. 1920 óta mindenki tudja, hogy addig és úgy kell harcolni az állam szuverenitásáért és integritásáért, ahogy csak lehet, mert a tárgyaló asztalnál úgy is csak az erőviszonyok és érdekek döntenek, az igazság illedelmesen kussol a szőnyeg alatt.

Hanem Orbán esetében nem volt olyan kényszer és tömegakarat, hogy azt művelje az országgal -amit, hiszen pont a korrupció és az ellentmondásos viszonyok felszámolására kapott példátlan felhatalmazást.
Ezzel a nagyszerű felhatalmazással visszaélve megsokszorozta a korrupció mértékét és volumenét, megfosztotta az országot attól, hogy itt valaha is olyan kulturális-gazdasági-társadalmi közösség alakulhasson ki, amelyben a társadalmi rétegek egyként boldogulhatnak, és az életminőségi mutatóik elérik a most fejlettebb Lajtán túli országokét.

Vagyis konkrétan: Amíg Jugoszláviában/Szerbiában az állam szuverenitásának és integritásának megtartására került hatalomra a módszerekben nem válogató és a saját gazdagodását mindvégig érvényesítő csoport, addig Magyarországon mondvacsinált ellenségképekkel riogatva hazudta magát a hatalomba egy Milosevocséken is túltevő bűnszövetkezet, hiszen éppen az állam integritását és szuverenitását aláásva tartják és tartatják magukat hatalomban legelsősorban saját privát meggazdagodásuk érdekében, miközben az ország függőségét az 1990 előtti státuszba machinálják vissza.

Orica Középföldi 2017.02.19. 10:21:09

@mackó manó:

Imola?

Nekem nincs bajom a fácséval. Nem azon levelezek, letiltom, törlöm, ami nem érdekel, nem osztok meg gyakorlatilag semmit,nem lájkolok, nem jelölök boldog-boldogtalant ismerősnek , követem azt, aki érdekel és igen-igen ritkán kommentelek.

Szinte kizárólag tájékozódásra használom, és így jól működik a dolog.

mackó manó 2017.02.19. 10:37:10

Igen, Imola.

A fb-ról többet majd szóban. Egyelőre nekem még az is soknak tűnik, amit írtál. A fb-os információnál mindig az a kockázat, hogy ki, hogyan, milyen céltól vezérelve vagy vezéreltetve él vissza vele.

Orica Középföldi 2017.02.19. 10:44:10

Azt a vitát, hogy helyesen teszi-e a Momentum, hogy "nemzeti érzésről" meg "nemzettudatról" beszél, érdemes onnan is nézni, hogy az index videójában, ami a mozgalom aktivistáinak utolsó napját követte végig, több (nyilvánvalóan kormánypárti) megszólított azzal utasítja vissza a kezdeményezés aláírását, hogy "én magyar vagyok". A magyarságot, a nemzethez tartozást is elvitatták tőlünk, a Fidesz a nemzeti lobogót nem a magyarok közössége fölé emeli, hanem a zászlórúddal üti az ellenfeleit, és szalvétaként törli bele a száját a textilbe, miután bezabált a pénzünkön. Ehhez pedig viszonyulni kell: legitim visszafoglalni a magyarságot, és legitim azt is mondani, hogy Európa fontosabb definíció. De választani kell, mert az elmúlt, bő évtizedes rettegve hátrálás, a negatív definícióba belefekvés, a hazátlanság pecsétes felöltőjének próbálgatása az örök vesztes pozíciójával egyenértékű.

(Ceglédi Z)

Egyelőre két apró megjegyzésem van
Nagyon síkos talajra léptek ez "egészséges nemzettudat" kiejtésével, és korai volt a párttá alakulás bejelentése. A kampány hajrájában két frontot is nyitottak, tök fölöslegesen.

Egyetértek Ceglédivel, de a visszaszerzés nem megy kinyilatkoztatással, sőt.

mackó manó 2017.02.19. 11:53:46

@Orica Középföldi:

Vagy felsorakozik mögéjük egy új szellemi elit, amit a Momentum elfogad és megerősödve együtt lépnek tovább vagy elsüllyednek. Persze nem fodorgáborokra, bokroslajosokra vagy akár kuncze gáborokra gondolok. Igaz, az utóbbi kvalitásból jó lenne néhány...
Persze lehetnek ők is az új szellemi elit, de van még hova emelkedni.

mackó manó 2017.02.19. 12:01:52

@Orica Középföldi:

Én jónak találom, hogy feldobták az 'egészséges nemzettudat' kérdését, a probléma az, ha visszahullva elugranak alóla, vagy esetleg agyonnyomja őket. Tényleg veszélyes momentum, ellenben megkerülhetetlen, ha a fideszi retorika fő elemét semlegesíteni akarják. Lehet, hogy egy kicsit korai volt.
Ha úgy veszem, hogy nem engedik a megjelenésük első percétől kezdve a nemzeten kívül helyezni magukat olyan szellemi szünetmények által, mint kósalajosok, rezsiszilárdok és satöbbik, akkor bizony indokolt volt előjönniök vele.

Orica Középföldi 2017.02.19. 12:05:02

@mackó manó:

Ez rendben, de mire elég a szufla?

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.19. 12:07:48

@mackó manó:
.
Nemzetállam? Nacionalizmus?
És mit jelent a patrióta, vagy a soviniszta?

Most csak egy írást ajánlok figyelmedbe:
Révész Sándor: A nemzet mint minden és semmi

"""Ma­nap­ság di­vat bi­zo­nyos kö­rök­ben azt han­goz­tat­ni, hogy a nem­zet­ál­la­mok esz­mé­je el­avult, a ki­sebb­sé­gek­kel és más nem­ze­tek­kel szem­be­ni ag­res­­szi­ót a ho­mo­gén nem­zet­ál­lam ví­zi­ó­ja ge­ne­rál­ta és így to­vább. Ilyen han­go­kat mar­xis­ta kö­rök­ből már rég­óta hal­la­ni, de az élet, a tör­té­ne­lem rend­re rá­cá­fol ezek­re az el­kép­ze­lé­sek­re. (…) Ami­kor a ter­ro­ris­ták le­rom­bol­ták New York­ban az Iker­tor­nyo­kat, min­den­ki ki­tet­te az ame­ri­kai zász­lót. Min­den­ki azt de­monst­rál­ta, hogy az ame­ri­kai nem­zet­hez tar­to­zik”. A kér­dést a Ma­gyar Nem­zet új­ság­író­ja tet­te fel és Schmidt Má­ria vá­la­szol­ta meg. Az ame­ri­kai nem­zet­ál­lam pél­dá­já­val ér­velt a ma­gyar nem­zet­ál­lam mel­lett. Ez a pél­da azért jó, mert ros­­szabb nem is le­het­ne. Az Egye­sült Ál­la­mok az ál­lam­nem­zet leg­tisz­tább pél­dá­ja. A nem­zet­tag­ság­nak ott az­tán vég­képp nincs kö­ze szár­ma­zás­hoz, nyelv­hez, et­ni­kum­hoz. Az ame­ri­kai nem­zet­hez tar­to­zik min­den­ki, bár­hon­nan szár­ma­zik, bár­hon­nan jön, bár­mi az anya­nyel­ve, aki az Egye­sült Ál­la­mok pol­gá­ra. És sen­ki nem tar­to­zik be­le, aki nem az. Sen­ki­nek nem jut eszé­be, hogy bár­ki az ame­ri­kai nem­zet­hez tar­toz­na at­tól, hogy an­gol az anya­nyel­ve, an­gol­szász a kul­tú­rá­ja. Az ame­ri­kai pél­da alap­ján a Ma­gyar­or­szá­gon kí­vül élő ma­gya­rok épp­úgy nem tar­toz­ná­nak a ma­gyar nem­zet­hez, ahogy, mond­juk, Er­zsé­bet ki­rály­nő vagy egy új­zélandi bir­ka­pász­tor nem tar­to­zik az ame­ri­kai nem­zet­hez. Egy an­go­lul alig be­szé­lő ka­li­for­ni­ai hispano vi­szont na­gyon is. Az ame­ri­kai nem­zet­fel­fo­gás­nak pon­to­san az fe­lel meg, ahogy Ceausescu be­szélt a ro­má­ni­ai ma­gya­rok­ról: ma­gya­rul be­szé­lő ro­má­nok. Ahogy a hispano spa­nyo­lul be­szé­lő ame­ri­kai."""

''''Egy bőr­szín­re, nyelv­re, kul­tú­rá­ra vak nem­zet­fo­ga­lom ese­té­ben tény­leg nincs sem­mi baj a nem­zet­ál­lam­mal, sem a ho­mo­gén nem­zet­ál­lam ví­zi­ó­já­val, mert ami a ha­tá­ro­kon be­lül van az mind a nem­zet, ami kí­vül van, ab­ból meg sem­mi. Ez va­ló­ban egy konf­lik­tus­men­te­sí­tett nem­­zet­fel­fo­gás. Ilyen nem­zet­fo­ga­lom­ra épü­lő nem­zet­ál­lam­mal nem is le­het prob­lé­ma.''''

"""A na­ci­o­na­liz­mus-el­mé­le­tek ép­pen an­nak alap­ján vá­laszt­ják szét Eu­ró­pa nyu­ga­ti és ke­le­ti ré­szét, hogy az elő­ző­ben a pol­gá­ri-te­rü­le­ti, az utób­bi­ban a szár­ma­zá­si-et­ni­kai nem­zet­fel­fo­gás dí­vik. A nyu­ga­ti nem­zet­fel­fo­gás ér­tel­mé­ben min­den ál­lam ho­mo­gén nem­zet­ál­lam, és nem is le­het más, a ke­le­ti fel­fo­gás sze­rint pe­dig nem lé­te­zik és nem is lé­tez­het ho­mo­gén nem­zet­ál­lam. Vi­szont a lé­te­zé­se ér­de­ké­ben min­den ször­nyű­sé­get el le­het kö­vet­ni. (A nyu­ga­ti nem­zet­fel­fo­gás per­sze nem olyan egy­ér­tel­mű­en nyu­ga­ti, nem olyan ko­he­rens Eu­ró­pá­ban, mint Észak-Ame­ri­ká­ban, más­képp néz ki Svájc­ban, mint Bel­gi­um­ban, Fran­cia­or­szág­ban, mint Spa­nyol­or­szág­ban, de eb­be itt most nem me­gyünk be­le.)"""

Itt egy link a teljes szöveghez:
www.mozgovilag.hu/revesz-sandor-a-nemzet-mint-minden-es-semmi/

.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.19. 12:30:11

@Orica Középföldi:
-
Érdekesnek tartom (nem érthetetlennek!), hogy a nemzetközi jog - mint olyan - minden vitában, értelmezésben nem szerepel. Mintha nem is lenne. Holott pont a jog az amely - ha ''''nemzeti'''' érdekeket érint -, az egyes államok arra vezet, hogy a szerződő felek lemondjanak szuverenitásuk egyes darabjairól.
Nagyon sok ilyen van, például:
Északkelet-Atlanti Halászati Egyezmény
Berni Egyezmény az európai, vadon élő élővilág és a természetes élőhelyek védelméről
A Genfi egyezmények, így nemzetközi humanitárius jogi (vagy nemzetközi hadijogi), és így tovább
Semleges hatalmak és személyek jogairól és kötelességeiről szárazföldi háborúban
Léggömbökről lövedékek és robbanóanyagok indításának, és hasonló természetű cselekményeknek eltiltásáról.............................
..................nem folytatom, mert rengeteg van, és ebbe a rengetegbe még Ábel sem merészkedne bele.

Megjegyzem a parafálás nem azonos a parafalemezes hőszigeteléssel.

A lényeg: szűkül a szuverenitás, és vannak, akik ettől szűkölnek.
És ezeket a magyar állam törvényeiben megjelenítette és kihirdette.
.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.19. 12:33:47

@Orica Középföldi:
.
Amiért elkezdtem írni, azt ki is hagytam.
Pótolom: az ENSZ, NATO, EU stb direkt maradt ki.

mackó manó 2017.02.19. 12:34:12

@dr. jenőke (jenőke):

Megint csak elgondolkoztató a felvetés.
Csakhogy amíg Európa nyugati felén érdekek mentén vívtak függetlenségi háborúkat, addig ugyanazon kontinens keleti részén kulturális front is húzódott, olykor húzódozott.
A magyar államiság fennmaradását mindig is kétfrontos küzdelem kísérte.
Jelenlegi politika urai rövidlátásukban ezt viszik tovább. A keleti despotizmus előnyeit kínáló berendezkedést a nyugati világ pénzén éltetik tovább. Előbb utóbb eljön az igazság pillanata, akkor pedig remélem, hogy a nagy elszámolásnál, nem az ellenségként aposztrofált nyugati elvek megszabta protokoll, hanem a keleti 'hagyomány' mentén zajlik a számadás.
süti beállítások módosítása