hetes jég

hetes jég

Találkozásom Swift-tel

De miért kerestem rá a Menzel-interjú olvasása után a Wikipédián?

2017. szeptember 09. - mackó manó

Elolvastam az indexen Jiří Menzel-lel készült interjút, illetve valamivel többet.

 

Erős kísértés lett rajtam úrrá, s rákerestem Swiftre a Wikipédián.

Remek találati számmal hozta is az oldalakat: Suzuki, Taylor... ilyesmi...

Meglepődtem. 

Nekem Jonathan kellett, így jutottam el végül ehhez a poszthoz.

 

Nem tudom eldönteni vajon lusta vagyok-e posztot írni, vagy csak könnyebb naphosszat napról-napra ríni-sírni, háborogni, kényszeredetten tenni-venni, tétován elodázni, hinni-hívén reménykedni, amiért és ahogy mennek itt a dolgok, de hiába is fanyalgok, fura kőleves fő itt évről-évre, közben a lé s a hús elillan kézen-közön névről-névre, és csak rakódik egymásra folyton-folyvást kőre kő s lesz tonnákban mérhető tömeg és tömb, s kövek közé kövesedik kényszer és kín, ahol minden ember egy-egy kőgömb, s egyetlen kőgömbbé gömbölyödve lőn XXI. századi szerzemény, mely agyonnyom jelent, jövőt, gondosan kigyomlálva minden reményt, és nincs is kedvem tovább rakosgatni szóra-szót, építgetve minden sort, s nem is azért, mert elfogynának a szavak, hanem mert igába fogottan nyögve-nyög minden gondolat. 

 

Azért álljon itt két részlet a cikkből [köszönet érte Kovács Bálintnak, aki elkövette]:

 

"(...) Menzel szerint egyébként nem is tér el annyira Vášáryová mostani és egykori hivatása, a politika és a színészet. „Lehet bármilyen jó a színész, ha csak játszik, de nincs egyénisége, az számomra unalmas, márpedig a többség ilyen. A politikusokkal ugyanez a helyzet. Politikus csak az akar lenni, aki sehol máshol nem tud érvényesülni, de hatalomhoz akar jutni: ezért van tele a kormány csupa olyan emberrel, akit még személyiségnek sem neveznék, akiknek csak egyéni érdekeik vannak. Churchill, Havel vagy Masaryk személyiségek voltak, akik nem csak a saját érdekeiket tartották szem előtt. Nézzék meg maguk is a saját politikusaikat: mi árad belőlük? Semmi. Nullák.”

 

Vášáryová szerint azért ez is csak ugyanúgy van, mint bármilyen szakmában: „A színészek között is vannak jó nagy disznók, csak ez nem olyan nagy baj, mert nekik nincs hatalmuk.(...)”

 

"(...)Az egykori színésznő politikusként a magyarok nagy barátjának tartja magát, mert, mint mondja, a magyarok rengeteget segítettek Szlovákiának abban, hogy a világ ne egy kis orosz szigetként tekintsen rájuk. De ez már a rendszerváltás után volt, a korábbi korszakra már nem emlékszik ilyen boldogan: „A nyolcvanas évek elején elkövettem életem egyik nagy hibáját: elveszítettem a reményt. Pedig katolikusként tudom, mennyire fontos a hit, a remény és a szeretetet, amiből a hit és a szeretet oké is volt, de a reményről azt sem tudtam, mit jelent. Aztán megtörtént a rendszerváltás, és azóta minden napért hálás vagyok, és boldognak érzem magam még akkor is, ha persze akadnak problémák. De ezek csak azért vannak, hogy megoldjuk őket. Azóta minden reggel, ahogy felébredek, azt mondom magamnak, a reményt soha nem szabad elveszíteni: hinni kell abban, hogy kieszközölhető a változás” – mondja, majd sokat mondóan a közönségre néz:

 

„Nem tudom, ennél diplomatikusabban hogyan fejezhetném ki magam itt nálatok, magyaroknál.”

 

le szabad nyomozni:

 

http://index.hu/kultur/cinematrix/2017/09/09/jiri_menzel_magda_vasaryova_interju_sorgyari_capriccio_miskolc_cinefest/

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7sjeg.blog.hu/api/trackback/id/tr4612813180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2017.09.09. 09:14:02

Ha már felteszel egy kérdést a címben, legalább válaszolnád meg:))

mackó manó 2017.09.09. 09:23:31

Gondoltam, a leírtakból kiderül, és akinek kedve van, maga is kereshet rá választ:)

mackó manó 2017.09.09. 09:25:17

@Orica Középföldi:

... vagy talán nem egy XXI. századra applikált swifti világban élünk?

Orica Középföldi 2017.09.09. 09:45:01

@mackó manó:

"Gondoltam, a leírtakból kiderül,..."

Az én fantáziámra bízni a te fantáziádat, biztos, hogy jó? :)))

mackó manó 2017.09.09. 09:50:03

@Orica Középföldi:

Miért kellene a fantáziának irányt szabni?

Orica Középföldi 2017.09.10. 06:34:16

@mackó manó:

A viccet félre téve, azért kell irány, mert ha elkezd formát ölteni, iszonyú veszélyes is lehet. Láttunk/látunk rá példákat.

Gábor György ajánlása megerősített:))
Kedves Barátaim! Tekintettel arra, hogy a lehetséges világok legjobbikában élünk, következésképp fogalmatok sem lehet arról, milyen is valójában egy kibírhatatlan, elviselhetetlen, undorító és ocsmány hatalom, s milyenek azok, akik csúszó-mászó, gerinctelen szervilizmussal szolgálják ki a gyűlöletes és szennyes felsőbbséget, továbbá elképzelni sem tudjátok, hogy a zsarnok miként őrül bele saját despotizmusába, s hogyan válik a téboly elfogadott normatívává, barátilag javaslom, hogy nézzétek meg a Maladype Színház fergeteges előadását, Shakespeare III. Richárdját. Az előadást Zsótér Sándor rendezte, III. Richárd szerepében Balázs Zoltánt láthatjátok.

jaegtoer 2017.09.10. 10:15:20

@Orica Középföldi:

Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ez a Gábor György ajánlás és mafi mushkila kommentje, hogyan generálta bennem a vincentes kommentet?
Talán el kellene zárnom vagy a billentyűzetemet, vagy magamat, vagy a világot.
Úgy érzem, valamit nagyon be kell zárnom, vagy ki.
Minél többet gondolkozom, annál jobban leértékelődnek a fiókjaim, és felértékelődnek a feltételezéseim, miközben a fiókok rendeltetése az lenne, hogy az állandóságot, a biztos pontot, fogódzót jelentsék, ehelyett tartalmaik önálló életre kelnek, egyesülnek, újra és újra rendeződnek de én ebből már csak az entrópiát észlelem, és azt, hogy ez már csak így lesz, amíg a világ a világ.
Lehet, hogy az entrópia a rendszer?

orulunkvincent.blog.hu/2017/09/08/finnorszag_tamogatja_az_ukran_oktatasi_reformot/full_commentlist/1#c33738310

jaegtoer 2017.09.10. 10:36:59

@Orica Középföldi:

Ja, hogy a fantáziának mégis irányt kellene szabni....

Azt hiszem ez a fölvetés is inspirálta a vincentes kommentjeimet, bár a hangulati elemek, talán nem eléggé vidorak.

guma 2017.09.10. 13:02:41

@jaegtoer:

"Úgy érzem, valamit nagyon be kell zárnom, vagy ki"

:)

taga20 2017.09.10. 14:45:34

@jaegtoer: na végre, van új poszt, a régit má untam.

egyébként, mi lelkitársak lehetünk, me ebből a sok hírből, ami a világban kering, ez fogott meg engem is:)

az a bélyegzés, gyerekkorom mekhatározó élménye:)

ja és még valami, ami szerintem fontos!:)))

www.youtube.com/watch?v=PjX0Y4Q1r_w

jaegtoer 2017.09.10. 18:27:29

@taga20:

Manapság már naponta mennek veszendőbe értékes dokumentumok. ...és jó emberek...

jaegtoer 2017.09.10. 19:57:19

@taga20:

Itt nagy és napra friss posztokat ne várj, itt csak dumálunk, hol írásban, hol élőben... olykor kurválkodok a vincenten:)
Orica tolja az érdekes friss napi olvasnivalók linkjeit...
...és már nincs is annyi idő mint régebben. Minden órám siet.

Orica Középföldi 2017.09.10. 20:57:59

:))))

Mint arról a világsajtó beszámolt (semmi vicc!!!) egy új kínai törvény megtiltja a tibeti buddhista szerzeteseknek, hogy engedély nélkül újjászülessenek, azaz a reinkarnációt állami ellenőrzés alá vonják. Ennek célja, hogy a Kínán kívül élő buddhista szerzetesek legálisan ne születhessenek újjá, így a dalai láma sem, s ezzel a kínai hatóságok maguk választhassák meg a következő dalai lámát.
A nagy kínai baráttól sosem szégyen tanulni. Szerintem perceken belül benyújt az Orbán-kormány egy törvénytervezetet, amelyben megtiltja a zsidók által mind a mai napig várt Messiás engedély nélküli eljövetelét, s ugyanígy a keresztények által várt Messiás második, Krisztus dicsőségben való újra eljövetelét (parúzia). Minderre azért lesz szükség, hogy hatóságilag mondhassák ki: a NER maga a messiási birodalom, amely immár eljött, az üdvtörténet beteljesedett, s itt már nincs szükség arra, hogy „a farkas és a bárány együtt lakozzék” (Jesája 11,6), ugyanis a farkasok elhallgattatva, megfélemlítve, kifosztva vagy kilóra megvásárolva, a bárányok kórusban ugyanazt dalolják, s a Jó Pásztorban egyesül, ha nem is a farkas és a bárány, ám a tolvaj és a pásztor, mert „bizony, mondom néktek, aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló. Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora… elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját. Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját.” (János 10,1-5).

(Gábor György)

Orica Középföldi 2017.09.10. 23:40:55

Hú, nagyon érdekes filmet nézek XII. Piusról.

Történészek - elég sokféle náció, papok - ugyancsak sok országból, sokféle és nem feltétlenül egyetértő vélemény.
A vatikáni levéltár - rá vonatkozó - anyagai még nem hozzáférhetőek a film szerint. Ennek ellentmond az alábbi 2008-as cikk:

www.magyarkurir.hu/hirek/xii-piusz-es-masodik-vilaghaboru-vatikan-archivumai-alapjan

Okosabb nem lettem, de nagyon érdekes volt.

jaegtoer 2017.09.11. 05:43:00

@Orica Középföldi:

Jó reggelt!

Ma annyi a dolgom, hogy se hossza, se vége nem nem lesz a napnak, de ígérem, itt leszek holnap, hacsak az órák nem sietnek jobban, mint tegnap, vagy éppen késnek, ahogy olykor szoktak:))

jaegtoer 2017.09.11. 20:32:51

@Orica Középföldi:

"_"Magyarország rosszabb állapotban van, mint 1992-ben..."_"

lehet benne valami. én is úgy érzem, rosszabb állapotban vagyok, mint 1992-ben. már csak a számok miatt is. (akkor 634 éves voltam csak, most meg 959. hiába, no, ami sok, az sok:)

A tiszteletreméltó XII. Pius hányattatott emlékezete egyszer majd csak nyugvópontra jut, Ráférne a világra, és ráférne a XII. Piusra is.

Az ember azt gondolná, hogy ilyenek, mint az 'újjászületés megtiltása, csak kocsmai ötletelésként merülhet fel szablyával szeletelhető alkoholgőzben. Szerencsére fejlett civilizációnkban minden lehetséges, akár a legfelső adminisztrációban is. Én, mint 959 éves papíratka, 3 bit, és byte-rágó csak megmosolyogni tudom az ilyen igyekezetet, hogy aztán egy aktát a fejemre borítva sírva fakadjak, majd hüppögve fagyit követeljek, hátha visszanyal az érintetteknek.

guma 2017.09.12. 08:53:08

no igen. minden józan gondolatért annyira jó hálásnak lenni ebben a kibacott sunyi világban...

ott tartunk, hogy 92-ben jobb volt az ország állapota. akkor még azt sem hangoztatták, hogy hazánk legnagyobb baja a nyugdíjas...
én azt hiszem, legnagyobb bajunk a politikus - de lehet, hogy ez is csak kocsmai ötletelés.

jaegtoer 2017.09.12. 13:11:27

@guma:

ezt a nyugdíjas dolgot nem kell mellre szívni! Úgy kell fogadni, hogy: -Lám, mennyire törődnek velünk, a javunkat akarják. Az meg legyen a holnap gondja, hogy a javainkat is.
Mindemellett aggodalomra ad okot, hogy mintha úgy tűnne, a fidesz meg akarja védeni a nyugdíjasokat. Azt meg már volt szerencsénk tapasztalni, amikor a magán nyugdíjpénztárakba befizetett zsenge 3000 milliárdot megvédte. A befizetőiktől. Úgyhogy lehet aggódni, de felesleges, hiszen a nyugdíjasokat képtelenség eltüntetni mint a nyugdíjvagyont. Ráadásul a nyugdíjas mindenhol ott van, és a szavazófülkék közel.

jaegtoer 2017.09.12. 13:21:44

@guma:

A politikusok léte a legnagyobb jótétemény, ami történhet az emberiséggel. Nélkülük békében, unalomban, és folyton gyarapodva élnénk.
Ugyan kinek kell és kinek használ az egyhangúság, az izgalommentesség, és az, hogy a munka hasznát az arassa le, aki elvégezte a melót.
A lehető legjobb világban élünk. Én mondom!!.

Orica Középföldi 2017.09.12. 16:07:54

Hát ez valami gyönyörű:)))))))))

" ez az a pillanat, amikor a turbófutóbolond, dilettáns, ám lelkes politikai agitpropos szerkesztő által Thomas Mann művének kiadásában ottfelejtett csúnyácska kis sajtóhiba kezdi azt hinni, hogy nem a körülötte lévő mondatok, hanem ő maga a Varázshegy."

Kerényi Imre Nyirő Józsefet az egyik legfontosabb magyar írónak tartja, és a Parlamentben bejelentette, hogy őt, Wass Albertet, Jókai Annát és egy másik legfontosabb magyar írót felveszi a Nemzeti Könyvtárba.
Na mármost, a fenti legfontosabb magyar írók egyike, történetesen nem Nyirő (persze lehetett volna ő is), nem Wass Albert és nem Jókai Anna, hanem az a legfontosabb magyar író, akinek az Ötös számú párttagkönyv című sokrészes, folytatásos munkája koronázza meg ragyogó életművét, továbbá akivel nagy sajtóérdeklődés mellett pompásakat lehet kávézni, szóval ez a legfontosabb magyar író tegnap – mint hírlik – azt mondta az egyik legfontosabb és legkifinomultabb konzervatív magyar televízió legfontosabb és legkifinomultabb konzervatív műsorában, csupa legfontosabb és legkifinomultabb partner társaságában, azok kifinomult és konzervatív derültségére, hogy jól járt a Debreceni Egyetem, hogy megszabadult Vajda Mihály filozófustól.
Helyben vagyunk: ez az a pillanat, amikor a turbófutóbolond, dilettáns, ám lelkes politikai agitpropos szerkesztő által Thomas Mann művének kiadásában ottfelejtett csúnyácska kis sajtóhiba kezdi azt hinni, hogy nem a körülötte lévő mondatok, hanem ő maga a Varázshegy.

(Gábor György)

Orica Középföldi 2017.09.12. 17:27:03

Nem szeretném, ha Fab kezdeti reménységét, ezt a nyálkás pöcsöt bárki itt megemlítené. Köszi.

guma 2017.09.12. 17:47:57

@guma:

kösz! :)) nagy kő esett le a szívemről :D

guma 2017.09.12. 17:52:13

@Orica Középföldi:

Drágám! :)

pedig most ezt teszem! miért? mert rengeteg anyag összejött amit nem árt itt is elmenteni.

1991 október 15:

az MDF vezérszónoka, Józsa Fábián, az alábbi szónoki kérdést tette fel: „Gondoltuk volna [másfél évvel ezelôtt] tisztelt képviselôtársaim, hogy e törvényjavaslat tárgyalásának kezdetén, amely egyebek között nem titkoltan az 1956-os sortüzek felelôseinek bíróság elé állítását próbálja meg lehetôvé tenni, a radikális ellenzék pártjának két prominense, közöttük az 1989. június 16-i Nagy Imre-temetés ünnepelt ifjú szónoka, felszólal majd annak érdekében, hogy az ügy a Ház napirendjérôl lekerüljön?”

ja és egységesen csak a fidesz szavazott nemmel...

na ezt nem fogják az agytrösztnek meg a kis pöcsnek megköszöni!

offforever.blog.hu/2017/09/12/gulyas_gergelynek_elment_az_esze_vagy_provokator

jaegtoer 2017.09.13. 06:14:54

@Orica Középföldi:

Jó reggelt, szép napot!

Nyilván nem. pöcsökkel nem foglalkozunk.
g.g. (duplán geci) viszont nyilvánvalóan nem pöcs, nem is fasz, mert ahhoz elég képzett, hogy ne lehessen sarlatánsággal vádolni, ellenben nyugodtan lehet a jog kalandorának tekinteni, s ebben a vonatkozásban súlyosabb a felelőssége mint egy pódiumra állított kóklernek.
Az a téma egyébként már a kezdetektől annyira ellentmondásos, hogy -ahogy Gumánál is írtam- még magammal sem értek egyet.
Egyfelől, -ahogy vincenten írtam: a matematika tökéletes, de ettől még vannak rossz számtanpéldák, szóval olyan nincs, hogy 'A' esetet a világ végéig elítéljük, és elkövetőit ítéletnapig üldözzük, míg ugyanazon esetet B-nek nevezve bagatellizáljuk és elkövetőit felmentjük. Mert: -Csak.
Másfelől a klasszikus: -Tetszettek volna forradalmat csinálni szindróma. [mondta ezt, aki ezt napirenden voltakor hevesen ellenezte. (ez első kézből való. mielőtt bárki felhorgadna, annyit említek meg, hogy Kovács Béla Baráti Társaság, FKGP, Pilvax 1988.)]
Így, midőn megvolt az egyfelől és a másfelől (úgy rémlik, ez Orica kedvenc olvasói élménye:)), magam nem időznék tovább ennél a témánál.
A konklúzió ebben a tárgyban: Amit el lehetett baszni, az el lett baszva, minden szinten, minden aspektusban, és minden nekifutásban.
Mára már annyira okafogyott, annyira PR szagú, és annyira aljas, hogy nincsenek rá szavak.
[ez akkor is így van, ha az ellentmondásokat, mint kisdedeket itt dédelgetem magamban jobb-felől, ezzel egyidejűleg bal-felől, meg motoszkálnak a krisztusi tanok, meg Buddha, meg a tűzimádók, és az összes másvilági pálya]
Orica! azért van kétszer a 'kedvenc' fordulatod, mert az emberben van valami kettősség. Ezt nem folytatom, mert ez meg már filozófia -ehhez meg rövid az élet. Marad az út.

Orica Középföldi 2017.09.13. 09:38:28

@jaegtoer:

Jó reggelt!

Egyszer leírtam a Varánuszon, filozófiai értelemben nincs olyan, hogy igazság. Az egyfelől-másfelől innen ered:)

Napok óta motoszkál bennem a Pius-film. Az rendben van, hogy a Vatikán védi, ez a dolga, és
nagy vonalakban tudható, mire képesek. Ez a része nem is érdekelt annyira.

Sokkal érdekesebb volt a történészek hozzáállása. Azt kvázi senki nem mondta ki, hogy kollaboráns lett volna, de... és innen nagyon színes a paletta.

A mi lett volna, ha... kérdéseknek nincs értelmük. (Mi lett volna, ha kiáll a világ elé, és egyértelműen elítéli Hitlert? Gyanítom semmi.) A tényleges döntést - az előre nem kalkulálható következményeivel együtt - az utókor teszi mérlegre, de mindenki a saját mérlegére, aztán vagy születik közös álláspont, vagy nem. A mindenkori szélsőségektől eltekintek. Az szórványos és mindig van.

***

A kalandor - nálam - mindig jelent egyfajta vagányságot, felkészültséget, személyes bátorságot és felelősségvállalást, etc., etc. g.g. marad az említett kategóriában.

***

Tetszettek volna.... Ha más megcsinálja helyettem, nekem, jó. Na de én? A hatalom látható birtokában, mikor már szellőzik a díiszmagyar?

Megnyugtató megoldása ennek sincs. Majd a feledés homálya ellepi.

***

Két napja derülök Esterházy eleganciáján. Az egyház és a melegek, mint társadalmi részhalmazok, nem diszjunkt halmazok. Óriási volt a pasi:)))

jaegtoer 2017.09.13. 19:56:09

@Orica Középföldi:

Megnéztem, -hallgattam EP-t, nagyon-nagyon tud. Micsoda király lett volna!?
Nekem nagyon tetszett az a józan szemlélődő távolságtartás, de az egészet átható szívet simogató melegség, ahogy beszélt. A diszjunkt halmazra én is felkaptam a fejem. de ez a szerkezet már a retorika azon szintje, amihez kell a hallgatóság tudása is.

guma 2017.09.14. 09:09:39

@Orica Középföldi:

@jaegtoer:

már el is felejtettem ezt az EP beszédet. :(((

szerencsére annyi jó szövege található úton, útfélen, hogy a szórakoztatóan okos EP-t elfelejteni nem lehet.

Orica Középföldi 2017.09.14. 10:26:59

@jaegtoer:

Egy gondolati-emocionális vonalat nehezen enged el az ember, így meghallgattam Gumánál egy Mérő-előadást.

offforever.blog.hu/2017/09/14/az_erzelmek_logikaja_mero_laszlo#comment-form

Véleményem:

Én nagyon kedvelem Mérőt, egy okos pali, de!

Ez egy baromi rossz előadás, (rossz előadó, nincs mondandója), mesedélután, aminek nem sok köze van a címhez, itt-ott áttételesen. Egy Popperrel való összehasonlításban nem áll meg.
Se az érzelmekről, se a logikáról, se az érzelmek logikájáról - ha van egyáltalán olyan:) - nem szól.

Ez tipikusan egy, fizetnek érte, tehát mesélek műsor.
Nagyon rühellem az ilyeneket, még akkor is, ha amúgy informatív.Sima átverésnek tekintem.

Továbbiak:
Rövidebb megszólalásaiban élvezhetőbb. Kevésbé feltűnőek a hiátusok. Hallottam/láttam élőben egy Csányi-Mérő vitát. Érdekes volt:))

Szó mi szó, nagy életművész a pali:)

guma 2017.09.14. 16:35:34

@Orica Középföldi:

okos pali, de - nekem itt is hiányérzetem támadt...

(de lehet, hogy csak a fekete macska befolyásolt? :D)

jaegtoer 2017.09.14. 19:19:45

@Orica Középföldi:

Mama!!! Életművész akarok lenni!!! [toporzékol]

jaegtoer 2017.09.14. 19:21:59

@guma:

a fekete macska, az fekete macska. Göncz Árpád is hátraköpött a válla fölött, ha nem fújta vissza a szél. ő mondta. Meg van örökítve.

jaegtoer 2017.09.14. 19:52:33

Annyi mondhatnékom van, de olyan nehezen bújnak elő szavak, amivel elmondhatnám.
Egyet azért mégis megkockáztatok.
A mai különösen szar nap volt. Hanem a vége!?
Minden erőm elhagyott.
Mindig is gyanakodva konstatáltam, konstatálom, ha egy nőnek műkörme van, hát még ha az kb 26 mm hosszú vagy még nagyobb. [lila, zöld, barna, fekete, tarka, ciklámen színekre már szocializálódott a gyomrom]
A boltban pénztárnál egy ilyen műkörömben és tetoválásban önkifejeződő nőnek észlelhető evolúció köztes anamália kalimpált a pénztárgép billentyűi fölött valós dimenzióban. Az enyémben.
Úgy képzeljétek el, hogy átlósan ütötte le a billentyűket, aztán ha a körme még így is elérte a szomszéd számot, hát korrigált. Persze a 2500 forintos kosár ára mégis 9000+ lett.
Ennél már csak az volt röhejesebb, ahogy a visszajáró apróért egy különleges ujjat-csuklót-alkart kígyóztató hycomat kéztartással nyúlt be az aprópénzes rekeszekbe. Körmöt védendő.

Elhágy az erőm, az energiatartalékom kajánul röhög, az ítélőképességem kockázatai meredeken nőnek, a tárgyilagosságom diszkréten visszavonul. Előítélet születik, gyökeret ereszt és szárba szökken. Aztán majd jön a virágzás. A jövő eme tömeges reménytelenségei a holnap hamis váltói.
Persze az is lehet, hogy az evolúció/teremtés új szakaszába lépett az emberiség. Még hogy örökélet. Bebaszna. Akkor már Inkább az öröklét.

Orica Középföldi 2017.09.14. 20:17:34

Kíváncsi voltam, hogy a Funkcionális Analafabéták Önkéntes Csapata mikor lép színpadra.
Megtörtént. Ígérem, ez az első és utolsó, amit idézek. A kampány nem éri el a személyes teremet.

Ceglédi Zoltán:

:) vannak helyzetek, amikor azt érzem, hogy érdemes belekezdeni a magyarázatba, mert nem nulláról indulunk, csak mondjunk a győzteskompenzáció rendszerét, vagy a másodlagos pártpreferenciák jelentőségét, esetleg a jogalkotás működését nem ismeri elég részletesen a hozzászólást megfogalmazó, de azért van mire építeni. És ez rendben is van, egy csomó dologhoz meg én nem értek, nem a szakmám, abban biztos ő van inkább otthon. De amikor a dúlt fideszes kommentelő azzal jelentkezik, hogy ne cikket írjak, hanem először fizessem ki a diákokat, illetve hogy mikor megyek vissza (!) a börtönbe (életemben egyszer voltam ilyen helyen, még joghallgatóként, szakmai gyakorlat részeként), akkor azért elbizonytalanodok. Hiszen bár tudtam, vagy legalábbis valószínűsítettem, hogy egyszer eljön ez is, de mégis, megmászhatatlan, felhőket lukasztó hegycsúcsra tekintek föl ilyenkor, ha onnan kell indulni, hogy drága asszonyom, NEM ÉN VAGYOK A CZEGLÉDY CSABA

Orica Középföldi 2017.09.14. 20:39:44

Ez jó:)

Utolsó megjegyzés azzal kapcsolatban, hogy egy újságcikkel szemben milyen "erkölcsi" föltételt lehet támasztani. Hogy egy kérdezőnek, tudósítónak, ha morálisan aggályosnak tartja a témát, az interjúalany tevékenységét, mindenképpen ki kell szorítani a cikkből a helyes iránymutatást. Átadnám a szót Arany Jánosnak.
Illetve előtte még Thaly Kálmánnak, aki ezt írta a Szépirodalmi Figyelőbe 1860-ban: "én azt tartom, hogy a költő mindenkor, de kivált nehéz időkben mindenek fölött hazafi tartozik lenni. E nézetből indulva ki gyakran választék költeményeimnek oly tárgyakat, melyek költői alakításra teljesen alkalmatlanok, de nemzeti izgatásra igenis alkalmasok voltak. Bocsássa meg énnekem az én kedves hazám, hogy olyan nagyon szeretem!"
Arany így felelt: "a tant, mely e sorokban ki van mondva, nem szeretnők, ha elterjedne. A katona ugy szolgálja legjobban hazáját, ha megfelel a katonai célnak. Bizony a költő is – mint költő – ugy, ha a költői célt semminek alá nem rendeli. Másképp az lenne a legjobb költemény, mely leghangosabb torokkal bírja kiáltani a haza nevét.”

(Hont András)

Orica Középföldi 2017.09.14. 20:44:39

@jaegtoer:

Keveset jársz olyan helyekre, ahol nem ez az extrém:))

Orica Középföldi 2017.09.14. 21:02:31

Na, itt az x+n-edik győzelemesélyes:))

Újjáéledt a Független Kisgazdapárt

jaegtoer 2017.09.15. 04:30:51

@Orica Középföldi:

"Újjáéledt a Független Kisgazdapárt"

Ez elég aggasztónak tűnik.
Szegény Kovács Béla! Nem tisztelnek ezek ma már senkit és semmit.
Viszont a földmunkások és a polgárok kimaradtak belőle.

jaegtoer 2017.09.15. 04:39:37

@Orica Középföldi:

Na jó. Arany János könnyen írhatott ilyet, mert abban a korban még hemzsegtek az óriások, s újak is szép számmal születtek. Manapság meg csak a hemzsegés van és óriások is elvétve
születnek.

jaegtoer 2017.09.15. 04:54:17

@Orica Középföldi:

Nincs mit a szemére vetni Ceglédinek, hisz írta: "megmászhatatlan, felhőket lukasztó hegycsúcsra tekintek föl ilyenkor". Hol irkálnak ma már ilyeneket?
Mindemellett szokott jókat írni. A tojások sem egyformák, pedig úgy szól a mondás, hogy egyformák, mint két tojás. És most vessük a szemére, mert nem volt egy ceruzával, aztán meg egy tollal írt példánya is A4-es spirál füzetben, ami csak ezek után ment gépelésbe? Hiába no, nem mindenki örökölhet Nádastól gépírót.

jaegtoer 2017.09.15. 05:10:41

@Orica Középföldi:

"_Ígérem, ez az első és utolsó, amit idézek._"

Ez nem tetszik, de meg tudom érteni. Mégis akként kellene venni, hogy mindennap egy kicsit újjászületünk. Én legalábbis úgy érzem.
Hacsa, a Mester, azt is mondta tegnap, hogy azért sem van nagyon kedve írni, mert már minden egyes leírt szót árulásnak tart.
Nagyon elgondolkoztató, és van benne igazság, én ellenben úgy tartom, hogy minden egyes leírt szó még egy-egy kiáltás: Még nem győztek!
Aztán persze egyszer majd ez a blog is elhallgat, elalszik, de bizakodom abban, hogy nem azért, mert vagy győztek, vagy azért mert belefulladunk a saját győzelembe. Mert van az az opció is, hogy akár győznek, akár nem, az ország mindenképpen veszt.

Orica Középföldi 2017.09.15. 10:04:05

@jaegtoer:

Azért az utolsó, mert innentől a válaszokat csak a stílusbravúr különbözteti meg. Természetesen a legjobbakat megosztom:)

***

Oké. Vannak áruló szavak, nem kell olvasni, és vannak, nem áruló szavak. Ettől még dumcsizni lehet:) Ha már ahhoz sincs kedve az embernek, az baj. Nem kicsii. Már nekem sincs kedvem sok emberrel beszélni, de ezt a koromra fogom. Ilyen mentsége Hacsának nincs:)

(Napok óta meditálok, hogy Szív háborgására, Liptai Index-interjúja kapcsán reagáljak-e. Egy színésznő, öt éve vezeti ugyanazt a műsort, kicserélődött fölötte minden, soha biodíszlet nem volt sehol, mi és miért kérhető számon rajta? )

***

Majd megtapasztalod, hogy van az a kor, amikor az ember nem annak örül, hogy újjászületett, hanem csak felébredt:) Aztán annak se:)))

***

Hacsa! Némán se vagy itt?

hacsaturján 2017.09.16. 07:18:13

@jaegtoer:

bocsánat, de igasság szerint bötű szinten tartok. mellesleg romba vagyok, azér is szörnyülködök annyit magamba. hijába no, szeretem az értelmes emberek társaságát.

hacsaturján 2017.09.16. 07:19:51

@Orica Középföldi:

a néma ottlevés pusztán a jegesmedvék érdekébe történhet, mán nem is tudom, kihez fordujjak.

Orica Középföldi 2017.09.17. 07:55:45

@hacsaturján:

"mán nem is tudom, kihez fordujjak."

Kizárásos alapon tudod, hogy kikhez nem. Belátom, baromi kevés marad. Miközben a kizárás a hiány ürességét teremti, egyben felértékel.
A magadban való háborgást csendesítsd le, nem érdemli meg az ott lévő értelmes ember. Az viszont időnként szóba állhatna velünk, megrugdalhatná Bellát, aki - láthatóan - hasonló cipőben jár.

***
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének mai kongresszusán, vagyis sok keresztény értelmiségi jelenlétében (akadt köztük bíboros, református és evangélikus püspök stb.) Orbán Viktor azt találta mondani, hogy őt például keresztény magyar férfinak teremtette meg a Jóisten.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének mai kongresszusán egyetlen keresztény értelmiségi sem akadt, sem egyházi, sem világi értelmiségi, aki erre felállt volna, s cseppet sem ingerülten, inkább elnéző mosollyal és szelíd megbocsátással, érthetően és jól tagolva azt mondta volna, hogy kedves, drága Orbán Viktor, keresztény magyar férfiú, egy nagy túróst teremtette magát a Jóisten keresztény magyar férfiúnak, ugyanis senkit sem teremt a Jóisten kereszténynek. Ha a miniszterelnök úrnak nem derogált volna az olvasás, elolvashatta volna, hogy a Jóisten embert teremt („Isten megteremtette az embert, saját képmására…, férfinak és nőnek teremtette őket” (1Mózes 1,27), ám keresztény embert sosem teremt. Ha a miniszterelnök úrnak valóban kereszténynek tetszene lenni, valóságosan is, s nemcsak vissza-visszatérő retorikájában, akkor arról a minimumról kellett volna értesülnie, hogy keresztény felfogás szerint az ember „pogánynak” születik, s a keresztség (baptismus) alatt, megszabadulván a bűnöktől, Isten gyermekeként születik újjá.
A kereszténység hitéből következően bűnöktől mentesen kizárólag Jézus látta meg a napvilágot, s ezen – ismereteim szerint – a keresztény világ nem kíván változtatni. Meglehet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – Orbán bejelentését követően – most már annál inkább. (Gábor György)

Egy pikírt komment:))
Gyorgy C. Kalman Nem akarom elhinni, hogy a "keresztény értelmiségi" barokkos oximoron volna.

eszti.... (törölt) 2017.09.17. 11:22:33

@Orica Középföldi:

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy az említett keresztény magyar férfi által vezetett keresztény magyar kormány és állam miért szórja tele országomat pogány jelképekkel?
Újabb turulszoborral gyarapodott az állomány /már 3 van/ és egy Attila szobrot is felavattak az elmúlt héten. Még mindig 50 km-es körzetről beszélünk szűkebb pátriámban.

Ez nem szúr szemet a keresztény értelmiségieknek??? )))

jaegtoer 2017.09.17. 17:54:01

nem, mert az a madár keresztül kasul bejárta a Kárpát-medencét, és háziasítva lett. Hírek szerint tucatszám kapirgálnak Felcsúton a hátsó udvarokban.
Attila pedig köztudomás szerint Európát járta be keresztül-kasul, ilyeténképpen szintén kereszténynek tekinthető, nem úgy, mint Aetius, aki a hun migránsokkal döntetlent játszott a mauriacumi, más nyelvek szerint catalaunumi síkon felállított sakktáblán. El is nyerte méltó jutalmát.
Vélelmezhetően a keresztény értelmiségieknek azért nem szúr szemet, mert szúrós szemmel először ők szúrnak, aztán gondolkodnak, ez utóbbi pedig rendszerint elmarad.
Aztán meg az a néhány értelmiségi, aki lelkében és cselekedeteiben egyaránt megéli a kereszténységét, föltehetően nem eléggé fotogén, ezért a híradásokban be vannak helyettesítve leegyszerűsített keresztényekkel, mint Német Szilárd, Kósa Lajos, vagy a kereszténység minden válfaját kipróbáló Orbán Viktor. Fontos a látszat, akarom mondani a látszett, mennyivel jobban mutatnak a tv-adásban példának okán az utóbb felsoroltak, akik már mindenek voltak már, csak akasztott emberek nem, de ami késik, nem múlik. Úgyhogy minden a legjobban van, nem kell méltatlankodni. És még mindig van jövő idő, mind igeragozásban, mind időmérésben.

jaegtoer 2017.09.17. 18:06:13

@hacsaturján:
"_bocsánat, de igasság szerint bötű szinten tartok. mellesleg romba vagyok, azér is szörnyülködök annyit magamba. hijába no, szeretem az értelmes emberek társaságát._"

Bocsánat a durva csúsztatásért, mely szerint a híradásomban a 'betűt' 'szóra' cseréltem, mentségemre legyen mondva, próbáltam menteni a helyzetet, de nem állt szándékomban bagatellizálni a problémát. Lehet, hogy már én is meg vagyok fertőzve, hiszt feszt azon jár az eszem, hogy mennyi jégkockát tudnék magammal csempészni útban a pokol tüzére.

Írja, hogy mennyit szörnyülködik magában, merthogy szereti az értelmes emberek társaságát. No, de'szen, könnyű magának, mert ha magát hallaná az Úr és a Sátán, bizony egymás vállát átkarolva, kórusban zokognának, lévén, hogy ők magukban senkik, s csak általunk valakik minden rafinériájuk és cselszövésük mellett is.

jaegtoer 2017.09.17. 18:08:54

@hacsaturján:

"_a néma ottlevés pusztán a jegesmedvék érdekébe történhet, mán nem is tudom, kihez fordujjak._"

...hát bizony, ez mackó manóra nézve elégé lesújtó kritika.

eszti.... (törölt) 2017.09.17. 20:14:31

@jaegtoer:

Nézze jég! Én belenyugszom a turul és Attila szobrokba. Az idős nénik majd körülültetik őket árvácskával, mindenszentekkor gyertyát gyújtanak a talpazatnál mert az úgy dukál.
Csak maradjanak meg a hun mitológiánál! Mert ha a leegyszerűsített keresztények bronzba öntött másával, netán Semjén Zsolt lovas szobrával akarnák kiegészíteni a szortimentet, összeszedem seregeim és Muhinál verem vissza a bábszállítókat.
Isten engem úgy segéljen!

guma 2017.09.18. 06:37:34

eszméletlen "előadás"! :(

végig kínlódtam, mert kíváncsi voltam "kik" vezeték ezt az országot és hogyan 89-től...
nem is csodálom, hogy ebből mi alakult ki. borzalmas...

www.youtube.com/watch?v=KJY5WoC40xI

guma 2017.09.18. 07:43:36

jó reggelt!

@Orica Középföldi: hozok mást is :)))

lehet, hogy ezt még nem láttad, hallottad:

www.youtube.com/watch?v=VxRA24X5ggw

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2017.09.18. 08:59:26

szép gyári nap,
brigádverseny volt a kultúrban...

Orica Középföldi 2017.09.18. 09:21:53

@eszti....:

Lehajtott fejű, mély áhítatban nincs módja látni és nézni az említetteknek.
Kérdésedre te is tudod a választ. Nekik semmi se drága.

Orica Középföldi 2017.09.18. 09:23:59

@guma:

Hééé, ne csináld már, hogy turul tv-t és raffayt hozol ide.

guma 2017.09.18. 19:45:37

@Orica Középföldi:

ne csináld?!

életemben először láttam ilyen és ekkora (uszító?!) hadovát a kárpátok lelkiismeretéről, ami nálunk van talonban...

szóval olyan sötét tudatlanságban éltem, hogy nem hittem a fülemnek. hiába hallottam szilánkokat az eseményekről - de ezt a mélységet sosem hittem volna.
tehát elhoztam, mert az összefüggéseket sem ismertem, s bíztam abban felvilágosítást kapok tőletek. mert ha jól hallottam még államtitkokról is simán cseverészett...

eszti.... (törölt) 2017.09.18. 23:59:26

@Orica Középföldi:

Természetesen tudom. Viszont időnként kibukik belőlem egy-két kérdés.

Orica Középföldi 2017.09.19. 04:44:07

@guma:

Államtitkárként (90-93) hallottam néhány megszólalását. Egy életre elég volt nekem. Azóta nem is tudom mi történt vele. Nem is érdekelt.
Tudod hány ilyen szaladgál az országban, dédelgetve saját rögeszméit? És hallgatóság mindig, mindenre akad. Raffaytól Rubint Rékáig, Puzsérig bezárólag.

Ilyenekre tényleg nincs időm. Tőlem - nem lévén történész - biztos nem tudsz semmiféle magyarázatot, felvilágosítás kapni.Amit tudnál, az meg nem publikus. Mondhatnám, hogy sajnálom, de nem. Raffayk nem tartoznak az érdeklődési körömbe:))

Orica Középföldi 2017.09.19. 05:19:39

:))

Hurrááá! Szijjártó Péter áldásos közreműködésével Magyarország végre felvette a diplomáciai kapcsolatot Palauval, ezzel az óceániai szigetvilággal, amelynek kb. 20.000 lakosa van, és ahol a leendő nagykövet és az őt rendszeresen meglátogató haverok a futsal után piszok jókat búvárkodnak majd.
Csakhogy van egy bökkenő: a fideszes vak komondoriánusok, Orbán, Kósa, Deutsch, Ákos és a többiek elől el kell titkolni, hogy Palau évezredeken át matrilineáris társadalom volt, azaz az öröklés a névtől a földön át a vagyonig anyai, azaz női ágon történt. Mindenesetre ez gender-tematikailag gyanús és elfogadhatatlan.
Hacsak nem arról van szó, hogy szépen lassan elfogynak a hím strómanok, s az öröklés immár Mészáros Lőrincnén és Farkas Flórián volt sofőrjének kedves feleségén át fog abszolválódni.
Ügyes! - mondaná Kohn bácsi.

(Gábor György)

Orica Középföldi 2017.09.19. 07:50:52

@eszti....:

". Viszont időnként kibukik belőlem egy-két kérdés."

Mindenkiből és többnyire alig megválaszolhatóak. A felismert, vagy felismerni vélt okokra annyi a válasz, ahány ember felteszi, és ahánytól választ kap. Gondolj bele egy kicsit, hogy ugyanarra a kérdésre mit válaszol Romsics, és mit Raffay, noha kortársak, történészek. A közöttük lévő ámokfutóktól most eltekintek.

Mint szemlélődő azt javaslom, olvasd el Csernok Attila: Komáromi pontonhíd c. könyvét. Elég időt ölel át, és elég tárgyszerűen.

guma 2017.09.19. 09:49:03

Gábor György után akkor még egyszer: Kornis: "Európa, illene felkészülni, Esterházy Péter halott”

www.youtube.com/watch?v=scyYNASHwHA

Orica Középföldi 2017.09.19. 11:20:16

@eszti....:

Nézni nem lehet, de a hang kiváló. Nem tudom mikor készült, 2001 és 2010 között, de kiváló gondolatokat fogalmaz meg.

www.youtube.com/watch?v=o6-GQgh-m1I

Orica Középföldi 2017.09.19. 11:57:35

Megj. Popperhez.

* Úgy tűnik, hogy a csatlakozás előtt készült az interjú.
* Nagyon érdekes a konzekvenciája a zsidók 40 éves bolyongásáról, függetlenül attól, hogy Komoróczy szerint meg se történt.

Orica Középföldi 2017.09.19. 12:42:51

Ez zseniális:)))

Azért én továbbra sem tudok betelni Balog Zoltán remek javaslatával, amelyről előző posztomban már voltam bátor írni. Szóval ugye azt mondta ez az ötletektől duzzadó remek miniszter, hogy "az egyik legszebb gondolat, ha a fogantatás pillanatában már énekel, dúdol a várandós édesanya vagy akár az édesapa is csatlakozik hozzá”. Viszont kérdezem ezt a duzzadó minisztert, hogy központilag és jogszabályilag mi a teendő például akkor, mint Rossini Ory grófja c. operájában, amikor hárman vannak az ágyban, énekelnek is, ahogy az központilag meg lett mondva, csak épp egyik sem basszus. Szóval ilyenkor vajon ki a megtermékenyítő és ki a megtermékenyített?
Mert az világos, hogy egy szex orgia esetén a Don Giovanniból kell a Regiszteráriát énekelni.

www.youtube.com/watch?v=g-_JV0tMgLA

www.youtube.com/watch?v=g9dYmTecazU

A lombik babáknak a laboros néni énekel a Petri csészébe, vagy a mikroszkópba ???

Orica Középföldi 2017.09.19. 12:44:44

Természetesen Gábor Gy az elkövető:)) - és egy szellemes komment.
süti beállítások módosítása