hetes jég

hetes jég

Üzenet Kurdisztánnak

[...hátha Katalónia, Baszkföld és a Spanyol Királyság is hall belőle, nem szólva Kurdisztán szabászairól (a blog jelentőségének teljes tudatában:) ]

2017. november 05. - mackó manó

"Az álom, mit nem láttak még,
és győzni, hol nem győztek még.
A bánatot eltűrni némán,
s ott járni, hol nem jártak még.
A vágyad nem elérhető,
de látod a távoli célt.
A lélek, csak az segít tovább,
s megnyílik a csillagos ég!
Törvényem ez, ezt követem én,
ha nincs is már remény, a hitem az él.
Az vezet tovább, s mind, ki előre néz
annak bármilyen göröngyös útja van nem lesz nehéz.
Bízom hát, mert ki céljához hű,
tudja, hogy merre lép.
Arra glória nem vár talán,
csak egy csöpp békesség.
Ha talán jobb lesz így a világ,
nem volt értelem nélkül a lét,
s a vérem nem hiába hullott!
Elértem a távoli célt."

 [Miguel de Cervantes Saavedra /1604 / La Mancha lovagja / film/Don  Quijote:Peter O'Toole]

[Forgatókönyv: Pilar Saavedra, Dale Wassermann; Rendező: Arthur Hiller]

És ami már nem üzenet, csak emlékezet a Wikipédiával, mondhatni; mementó:

"Kurdisztán

geográfiailag elismert, hegységekkel tagolt régió TörökországIrakIránés Szíria határvidékén. Több népcsoport lakja, többségében kurdok. Kurd szervezetek évtizedek óta küzdenek politikai és katonai eszközökkel a kurd autonómia kivívásáért vagy egy kurd állam létrehozásáért. A kurd területeken osztozó államok gyakran igen kemény és kegyetlen eszközökkel küzdenek, illetve küzdöttek ezen őshonos kisebbségek minden önállósági törekvésével szemben. [...]

sèvres-i békeszerződés 1920-ban nemzetközileg elismerte a kurd népnek az autonómiához és a függetlenséghez való jogát.

Ezt követően azonban kitört a török függetlenségi háború, mivel a törökök nem értettek egyet a békeszerződésben foglalt területvesztéssel. Az 1920-1923 közötti háborút lezáró lausanne-i békeszerződés megfosztotta a kurd népet az autonómiától és későbbi teljes elszakadás lehetőségétől, így a kurdok lakta területek többsége újra Törökország részévé vált. A szerződésben egyáltalán nem esett szó a kurdokról. A 40–45. cikkely annyiban foglalkozik a kisebbségekkel, hogy Törökországban a nem muzulmán kisebbségek mellett más kisebbség nem létezik. A szerződés a kisebbségek közé sorolta például az örményeket és a görögöket, a kurdokat azonban nem említette. 1926. július 5-én Moszul vilajetet Irakhoz csatolták. Míg tehát az első világháború előtt Kurdisztánon az Oszmán és a Perzsa Birodalom osztozott, addig utána TörökországIrakIrán és Szíria. Törökországban Mustafa Kemal Atatürk hatalomra kerülése és a Török Köztársaság kikiáltása a kurd nemzeti mozgalom teljes leverését is jelentette, a kurd és Kurdisztán szavakat végleg kitörölték az iskolai tankönyvekből, lexikonokból és a földrajzi térképekről, betiltották a kurd nyelv használatát, bezárták a kurd iskolákat, tilos volt kurd neveket adni, és a továbbiakban nem volt szabad egyetlen kurd szót sem használni. A kurdok ez ellen az asszimilációs politika ellen rengeteg felkelést robbantottak ki, a török politikai vezetés azonban akasztással válaszolt. 1978-ban aztán létrejött a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) amelyet sok országban terrorszervezetként ismernek...]  Van tovább is: Irak, Irán, Szíria ... 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kurdiszt%C3%A1n

 

Lábjegyzetnek ugyanonnan:

 

"Népesség: A területet lakó kurdok számát 40 millió környékére becsülik, ebből a török Kurdisztánban lakik körülbelül 20 millió, az iráni részen 8 millió, az iraki részen körülbelül 6,5 millió és a szíriai részen körülbelül 3 millió. Örményországban, Grúziában, Azerbajdzsánban és Libanonban körülbelül 150 000 kurd lakik (...)

A kurdok elsősorban kurdul beszélnek."

 

Minden a nemzetközi jogforrások és a 'belső' jogrendek szerint. Van.

A bejegyzés trackback címe:

https://7sjeg.blog.hu/api/trackback/id/tr9413185036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2017.11.06. 13:44:50

@mackó manó:

ilyen amikor népek között a "törvények" válogatnak...
borzalmas!

dr. jenőke (jenőke) 2017.11.12. 09:55:28

.
1986–1989 között „Al-Anfal hadművelet” néven Szaddám és Ali Hasszán al-Madzsid népirtó hadjáratot vezetett a kurd, asszír és türkmén területek lakossága ellen, amely szárazföldi támadást, légicsapásokat, tömeges deportálásokat, vegyi fegyverek használatát, koncentrációs táborok létrehozását, települések tudatos lerombolását jelentette. E háború nyomán al-Madzsidot, aki Huszein mellett e szörnyűséget irányította, egyszerűen csak „Vegyész”-Alinak hívta a közbeszéd.
Kurd részről 200 000-re teszik az áldozatok számát. 17 000 embert nyilvánítottak eltűntnek.
Más:
A kurdok 2014-ben beüzemelték a Kirkuk–Ceyhan olajvezetéket, amelyen keresztül iraki közreműködés nélkül ki tudták vinni az olajukat a Földközi-tengerre.
A helyzetet a bagdadi kormányok sosem szerették, de nem tettek ellene semmit, mert az Iszlám Állam éppen elég gondot okozott nekik. Miután elvesztették Fallúdzsát is, 2015-re már csak 70 kilométerre voltak az Iszlám Állam harcosai Bagdadtól.
Annyit azért elértek, hogy az amerikai cégek, amelyek korábban nagy fantáziát láttak a kurd mezőkben, kivonuljanak Kurdisztánból.
2017 nyarára sikerült az Iszlám Államot kiverni Irak nagy részéből.
Csak két ország állt ki a kurdok mellett: Izrael és Oroszország.
Alighogy kivonultak az amerikai olajcégek Kurdisztánból, megjelentek az oroszok, és alig egy év alatt több nagyobb üzletet is aláírtak a kurd kormánnyal: vettek jogokat olaj- és gázmezők feltárására, vettek kitermelési jogokat már termelő mezőkre, adtak kölcsön pénzt a kurd kormánynak, adtak el fegyvereket is, és ezen a héten megvették a régió egyetlen működőképes olajvezetékét is. A Rosznyeft mellett a Gazprom is aktivizálódott, és az orosz energetikai miniszter még egy Fekete-tenger felé menő új vezetéket is megígért a kurd kormánynak.

guma 2017.11.19. 13:03:57

Meghalt a katalánok ellen vádat emelő spanyol főügyész

Hatvanhat éves korában szombaton elhunyt José Manuel Maza spanyol főügyész Argentínában - tudatta Mariano Rajoy spanyol kormányfő. A főügyész vezette a nyomozást a szakadár katalán kormány és tagjai ellen, illetve ő kezdeményezte a büntetőeljárást ellenük.

www.atv.hu/kulfold/20171119-meghalt-a-katalanok-ellen-vadat-emelo-spanyol-fougyesz

jaegtoer 2017.12.22. 07:46:03

"Megszerezték együtt az abszolút többséget az elszakadáspárti erők a csütörtöki előrehozott katalán választáson, ezzel várhatóan megint ők alakíthatnak majd kormányt. (...) A részvétel 81,92 százalékos, rekord magas volt, majdnem hét százalékkal többen mentek el szavazni, mint 2015-ben".
süti beállítások módosítása