hetes jég

hetes jég

A medve elfárad

2017. február 26. - dr. jenőke (jenőke)

Részlet:

"Oroszország egyszerre érti, és nem érti Európát. Tudja, hogy az EU nem önálló állam, nincs erős kormánya, parlamentje, hadserege. Intézményei nem a gyors döntések, hanem a közmegegyezés, a tagállamok közötti legnagyobb egyetértés lassú építésének színterei. Éppen eme látszólagos – és külkapcsolati kérdésekben néha nagyon is valóságos – hatékonytalansága miatt az orosz hatalmi elit lenézi, sőt megveti az Európai Uniót. Ez a magatartás azonban éppen azt tükrözi, hogy az orosz uralkodó osztály sokféle nép és nemzet együttélését és együttműködését egyáltalán nem tudja elképzelni az egyenjogúság és a demokrácia, a szabadság és a szolidaritás keretei között. Az orosz kormány kizárólag az uralom és az alávetettség hierarchikus viszonyait érti. Oroszország természetes létformája a birodalom, míg a nyugati civilizáció számára most már hetven éve a demokrácia.

    Putyin úgy véli, hogy az EU agyaglábakon álló óriás. Stratégiája az, hogy belülről minden eszközzel gyengítse, bomlassza az EU egységét, bénítsa cselekvőképességét, szétverje intézményeinek kohézióját. Ennek eszközéül vidáman kihasználja azt, hogy az EU tagországainak túlnyomó többsége valódi demokrácia, ami megtűri populista pártok létezését és fellépését is. Putyin pénzeli csaknem az összes nacionalista és populista pártot az Európai Unióban, így az Osztrák Szabadságpártot (ÖFP), a francia Nemzeti Frontot (FN), a görög kormánypártot (Syriza), az olasz Öt Csillag Mozgalmat (M5S) és az Északi Ligát (Lega Nord) is."

http://modernmagyarorszag.blog.hu/2017/02/17/a_medve_elfarad

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7sjeg.blog.hu/api/trackback/id/tr512283115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2017.02.27. 17:00:00

OV (a bocs) legutóbbi nagyívűjéhez:

fedor.blog.hu/2017/02/25/beszelo_idezet_orban_mogott

A medvéhez talán később.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.27. 18:38:24

@Orica Középföldi:
.
Már nehéz megtalálni ezt a képet:
www.kormany.hu/download/9/99/f0000/tn196x108.jpg

De képkeresővel igen.
Más:
Ebben a kontextusban bocs a bocstól.
Ebből a bocsból már nem lehet bármi.
.

mackó manó 2017.02.27. 20:15:03

A felcsúti Főnök, a stadionok Mentora, a mészároslőrinc Barátja, az olimpiaittas Shortember világosan megmondta, hogy nem a rendszerrel, hanem az emberekkel volt baja. A többi már lábjegyzet-fört(én)elem.
Vigyázó szemetek pajta-hostingra vessétek.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.27. 20:21:14

.
Török Gábor ez találta közölni a nézőkkel, hallgatókkal néhány perce az ATV adásában Mészáros Antóniával:

"... személyes véleményem befolyásolja azt, amit mondok..."

Csodálatos freudi elszólás!
.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.27. 20:31:41

@mackó manó:
-
A kommunizmus, a diktatúra, a feudalizmus, vagy bármely izmus nem azonos a ma fiával.

Kezdetek:
Az Olaszországban 1860-tól megkezdődött egyesülési folyamata azzal járt, hogy Szicíliában nem létezett elég erős állami szervezet ahhoz, hogy a latifundiumok (nagybirtokok) számára megfelelő biztonságot nyújthasson. A nagy földbirtokos családok így létrehoztak egy védelmi erőt, amely gyorsan kiterjeszkedett Szicília összes gazdasági területére (húspiacok, szállítmányozási vállalatok, kikötői raktárak, malmok). Az egyre növekedő befolyással bíró szervezet beszivárgott a helyi majd a regionális politikai életbe is. 1924–1929 között Cesare Mori prefektus teljhatalmat kapott a szigeten Benito Mussolinitól, és nekilátott a maffia kiirtásának.
2016. júl. 13. - Meghalt a szíciliai maffia főnöke - Bernardo Provenzanót 43 év után, 2006-ban kapták el, életfogytiglanit kapott. Egy milánói kórházban hunyt el .

(olaszul: mafia = szervezett bűnözői csoport, vezeti a Capo di tutti Capi - avagy a "Főnökök főnöke)
.
.

Orica Középföldi 2017.02.28. 06:08:32

@dr. jenőke (jenőke):

Abszolút megértem Törököt.
Mióta megjelent közszereplőként ez a jól táplált csecsemő, akinek szája szélén ott a tejbepapi, jól elválasztható a személyes véleménye és a személyes érdeke. Ámulva figyeltem a pali szineváltozásait

Az elhangzott mondat valóban egy gyönyörű freudi elszólás:))))

***
A minap megint meghallgattam Spiró előadását. Kicsit elméláztam, próbáltam - a magam nagyon szerény eszközeivel - aktualizálni a mondandóját a maffiákról.

mindentudas.hu/el%C5%91ad%C3%A1sok/tudom%C3%A1nyter%C3%BCletek/b%C3%B6lcs%C3%A9szettudom%C3%A1ny/148-multidiszciplin%C3%A1ris-b%C3%B6lcs%C3%A9szettudom%C3%A1nyok/6132-hogyan-gyoznek-a-provinciak-a-fogsag-c-regeny-toertenelmi-hattererol.html

Orica Középföldi 2017.02.28. 17:18:23

Kommentár nélkül:

www.facebook.com/peter.konok/posts/1352241898165248

Hacsának bemásolom. A kommentek is érdekesek.

Lehet, hogy kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, de a Rubicon többször is átléphető, bár előbb-utóbb nem lesz visszaút. Orbán ma az "etnikai homogenitásával" ismét átlépte. Etnikai biodiverzánsként, történészként, és e részeges házmester felháborodott munkaadójaként is csak azt tudom mondani: ez nyíltan, egyértelműen náci szöveg. Nyílt, egyértelmű náci szövegeket pedig - ez nem különösebben meglepő - a nácik szoktak mondani. És leszarom, Orbán valóban náci-e, vagy csak szerepet játszik. Ennek itt már nincs jelentősége.

(Konok P)

Orica Középföldi 2017.03.01. 06:08:44

Szösz.

Török Mónika (huppa) fb-ján mindig érdekes megszólalások vannak, amolyan értelmiségi kör dumcsizik, néha egyoldalúan, de érdekes, informatív.
Legutóbbi bejegyzése igen érdekes vitát generált.

"Etnikailag teljesen homogén vagyok.
Mint mindenki más. Csak amit tudok, az felöleli a teljes Kárpát-medencei felhozatalt. Jó, hát van benne egy kis görög meg svájci is.
Gyerekeimnek még érdekesebb az egész, mert bekavar az apjuk familiája is, ami szintén nem kispályás. A göndör hajukat a cigány felmenőtől örökölték, a fehér bőrüket a zsidóktól, a krumpliorrukat a szlávoktól, a többit meg a fene tudja, engem nem érdekel.
És amikor rád nézek, baromira nem érdekel, drága barátom, etnikailag homogén vagy-e - az érdekel, rendes ember vagy-e.
Ha fekete vagy történetesen, akkor persze jobban megnézlek, mert mifelénk ritkábban látni ilyet.
Ha sárga vagy vörös vagy, megcsodálom a vonásaidat.
És örülök, hogy találkoztunk.
Már ha jó ember vagy.
Ha nem vagy az, akkor pont úgy foglak utálni, mint a harmadik, rendkívül homogén szomszédomat.
Etnikailag teljesen homogén vagyok.
Embernek hívják ezt az állatfajtát.
Lehet, hogy szemüveges, meg sántít, meg dadog is kicsit, de embernek hívják. Szeret, szenved, eszik, iszik, meg a többi.
Teljesen homogén."

A vitát generáló komment:
Peter Gaal Hát nem egészen, Mónika. Léteznek rasszok, nagyrasszok, azaz az ember csak úgy egységes, mint a homo sapiens faj homo sapiens sapiens alfaja. Az etnológia viszont nem antropológia, nem is zoológia, tehát itt nem a rasszok játszanak, hanem a népek. Mondhatni, hogy "egyetemes összehasonlító néprajz". És ilyenformán az etnikailag homogén és a homo sapiens sapiens két külön terület. Noha embercsoport, de etnikailag nem homogén. Vagy homogén. Ez nem faj- alfaj- fajta- (rassz-) függő, hanem egyazon közösségbe tartozás függő. Ami teljesen külön van a zsidó, szláv, cigány és más egyebektől. Néprajz. Nem feltétlenül volt náci beszéd. Olyan ide is, oda is beszéd volt, amiből mindenki azt hallott ki, amit akart. Leírom posztban is.

A poszt:

www.facebook.com/peter.gaal.92/posts/1459870320714631

Orica Középföldi 2017.03.01. 06:17:03

Megjegyzésem az előzőhöz.
Jó eséllyel 10 emberből 8 nem érti miről ír Gaál Péter, és a 8-ban benne van OV is. Nem is kell a dr. Varga Zoltán által mondottakra gondolni.

dr. jenőke (jenőke) 2017.03.01. 14:33:31

@Orica Középföldi:

Beszerzett meghatározások következnek.

Etnikai csoport
Max Weber: "Etnikai csoportnak nevezzük az emberek olyan csoportjait, amelyek fenntartják a közös származásba vetett meggyőződésüket azért, mert hasonlóak a fizikai jegyeik vagy a szokásaik, esetleg mindkettő, illetve a kivándorlás és betelepülés emlékeit ápolják." Továbbra is Weber szerint az etnikai csoporthoz tartozás tudata elősegíti a csoport kialakulását, de önmagában még nem képez csoportot, mivel az etnicitás közösségét a politikai közösségek hozzák létre.

Anthony Smith meghatározása: egy társadalmi csoport, melynek tagjai a közös eredet érzését osztják, közös és megkülönböztetett történelmet és sorsot tudnak maguknak, egy vagy több sajátos karakterisztikummal bírnak, közös továbbá a kollektív egyediség és a szolidaritást érzete.
Összegzésként: az etnikai csoport rendszerint nem egy nagy csoport;
1. szubjektív tényezők által határozza meg magát, amelyek a történelmi múltra és a jelenre vonatkoznak, ugyanakkor fontossággal bírnak a csoport tagjai számára;
2. lehet egy érdekcsoport is, amely a források elérhetőségéért verseng (Glazer-Moynihan).

Orbán az ország “felértékeléséhez” meg kell őrizni az etnikai homogenitást, mert “a túl nagy keveredés bajjal jár”, ugyanígy fontos a kulturális egyszínűség, a kimagasló közbiztonság megtartása, ahogyan az is, hogy Magyarország egy “tiszta, zöld ország”, vagyis nem sújtja ipari szennyezettség, a földet pedig megművelik.

Most csak két csoportot alkotó elkötelezettséget nézzünk:

Magyarország - Népszámlálási adatok
Vallások római katolikus, református, evangélikus, görög-katolikus, baptista, izraelita, muszlim......Felekezeten kívülinek az ország lakosságának 18,2%-a vallotta magát. 27,2% nem válaszolt.

Magyarország lakosságának körülbelül 90%-a százaléka a többségi magyar etnikumhoz tartozik. A következő tizenhárom nemzetiség alakíthatott kisebbségi önkormányzatokat, mert hivatalosan ennyi nemzetiséget ismernek el honos magyarországi kisebbségként: cigány, német, szlovák, román, horvát, szlovén, ruszin, orosz, bolgár, görög, lengyel, örmény, szerb. A nemzetiségek aránya pontosan nem mutatható ki.

Nemzetiségek: Magyarország lakosságának körülbelül 90%-a százaléka a többségi magyar etnikumhoz tartozik. A következő tizenhárom nemzetiség alakíthatott kisebbségi önkormányzatokat, mert hivatalosan ennyi nemzetiséget ismernek el honos magyarországi kisebbségként: cigány, német, szlovák, román, horvát, szlovén, ruszin, orosz, bolgár, görög, lengyel, örmény, szerb.

Az Osztrák–Magyar Monarchia Európa második legnagyobb állama volt. Területe 1914-ben 676 615 km2, s nagyságát tekintve csak Oroszország előzte meg. Lakosságának száma alapján Orosz- és Németország után a harmadik helyet foglalta el: az 1910-es népszámlálás adatai szerint 51 390 223 fő élt a birodalomban.
Az államalakulat hivatalosan az 1867. évi kiegyezéssel jött létre, s közkeletű megnevezését 1868 óta viselte, amikor is Ferenc József Ausztria császára és Magyarország apostoli királya uralkodói kéziratban rendelte el az Osztrák–Magyar Monarchia megnevezés rendszeresítését.
A társalgási nyelv alapján 1910-ben az állampolgárok 25%-a volt német, 17%-a magyar, 13%-a cseh, 10%-a szerb és horvát, 9%-a lengyel, 8%-a ukrán, 7%-a román, 4%-a szlovák, 3%-a szlovén, 2%-a olasz, a többi pedig egyéb nemzetiséghez tartozott.

Lehetne a részletekbe belemászni, de ennyi is elég a csoportképzés alapjainak meglátásához, a nélkül, hogy a politikai pártokat is belekeverjük, ugyan nincs olyan, hogy azok bele ne ártsák magukat valamibe. Az ártáson van a hangsúly.
A homogénnek ez esetben nincs semmi köze a génekhez és a homo jelentése sem érdekes.

dr. jenőke (jenőke) 2017.03.01. 14:33:31

@Orica Középföldi:

Beszerzett meghatározások következnek.

Etnikai csoport
Max Weber: "Etnikai csoportnak nevezzük az emberek olyan csoportjait, amelyek fenntartják a közös származásba vetett meggyőződésüket azért, mert hasonlóak a fizikai jegyeik vagy a szokásaik, esetleg mindkettő, illetve a kivándorlás és betelepülés emlékeit ápolják." Továbbra is Weber szerint az etnikai csoporthoz tartozás tudata elősegíti a csoport kialakulását, de önmagában még nem képez csoportot, mivel az etnicitás közösségét a politikai közösségek hozzák létre.

Anthony Smith meghatározása: egy társadalmi csoport, melynek tagjai a közös eredet érzését osztják, közös és megkülönböztetett történelmet és sorsot tudnak maguknak, egy vagy több sajátos karakterisztikummal bírnak, közös továbbá a kollektív egyediség és a szolidaritást érzete.
Összegzésként: az etnikai csoport rendszerint nem egy nagy csoport;
1. szubjektív tényezők által határozza meg magát, amelyek a történelmi múltra és a jelenre vonatkoznak, ugyanakkor fontossággal bírnak a csoport tagjai számára;
2. lehet egy érdekcsoport is, amely a források elérhetőségéért verseng (Glazer-Moynihan).

Orbán az ország “felértékeléséhez” meg kell őrizni az etnikai homogenitást, mert “a túl nagy keveredés bajjal jár”, ugyanígy fontos a kulturális egyszínűség, a kimagasló közbiztonság megtartása, ahogyan az is, hogy Magyarország egy “tiszta, zöld ország”, vagyis nem sújtja ipari szennyezettség, a földet pedig megművelik.

Most csak két csoportot alkotó elkötelezettséget nézzünk:

Magyarország - Népszámlálási adatok
Vallások római katolikus, református, evangélikus, görög-katolikus, baptista, izraelita, muszlim......Felekezeten kívülinek az ország lakosságának 18,2%-a vallotta magát. 27,2% nem válaszolt.

Magyarország lakosságának körülbelül 90%-a százaléka a többségi magyar etnikumhoz tartozik. A következő tizenhárom nemzetiség alakíthatott kisebbségi önkormányzatokat, mert hivatalosan ennyi nemzetiséget ismernek el honos magyarországi kisebbségként: cigány, német, szlovák, román, horvát, szlovén, ruszin, orosz, bolgár, görög, lengyel, örmény, szerb. A nemzetiségek aránya pontosan nem mutatható ki.

Nemzetiségek: Magyarország lakosságának körülbelül 90%-a százaléka a többségi magyar etnikumhoz tartozik. A következő tizenhárom nemzetiség alakíthatott kisebbségi önkormányzatokat, mert hivatalosan ennyi nemzetiséget ismernek el honos magyarországi kisebbségként: cigány, német, szlovák, román, horvát, szlovén, ruszin, orosz, bolgár, görög, lengyel, örmény, szerb.

Az Osztrák–Magyar Monarchia Európa második legnagyobb állama volt. Területe 1914-ben 676 615 km2, s nagyságát tekintve csak Oroszország előzte meg. Lakosságának száma alapján Orosz- és Németország után a harmadik helyet foglalta el: az 1910-es népszámlálás adatai szerint 51 390 223 fő élt a birodalomban.
Az államalakulat hivatalosan az 1867. évi kiegyezéssel jött létre, s közkeletű megnevezését 1868 óta viselte, amikor is Ferenc József Ausztria császára és Magyarország apostoli királya uralkodói kéziratban rendelte el az Osztrák–Magyar Monarchia megnevezés rendszeresítését.
A társalgási nyelv alapján 1910-ben az állampolgárok 25%-a volt német, 17%-a magyar, 13%-a cseh, 10%-a szerb és horvát, 9%-a lengyel, 8%-a ukrán, 7%-a román, 4%-a szlovák, 3%-a szlovén, 2%-a olasz, a többi pedig egyéb nemzetiséghez tartozott.

Lehetne a részletekbe belemászni, de ennyi is elég a csoportképzés alapjainak meglátásához, a nélkül, hogy a politikai pártokat is belekeverjük, ugyan nincs olyan, hogy azok bele ne ártsák magukat valamibe. Az ártáson van a hangsúly.
A homogénnek ez esetben nincs semmi köze a génekhez és a homo jelentése sem érdekes.

mackó manó 2017.03.01. 16:53:58

Nem is lenne semmi pejoratív felhangja az orbáni homogenitás elszólásnak, ha nem emlékeznénk arra, hogy itt számos elvet, erkölcsi állásfoglalást, nemzeti érzést, mint politikai terméket kezeltek, cseréltek, adtak-vettek, amint a pillanatnyi privát egyéni érdeke azt kívánta a politikai paletta azon szereplője, ami fideszként van nevesítve, de tudvalevő, hogy kezdetektől az Orbáni nepotizmus kiteljesedését szolgálta.
Tehát most arról értekezni, hogy vajh akkor, amikor Orbán Viktor Magyarország népességének bármilyen értelemben vett homogenitásáról vizionál mint elérendő célról, merő időpocsékolás, hiszen nyilvánvaló, hogy Magyarország népességének homogenitása, mint cél, is egy politikai termék, amit, ha a helyzet úgy hozná, Orbán gátlástalanul akként fazonírozna, hogy az a legtöbbet hozza neki és saját lábon állóinak a konyhára, kerül, amibe kerül.
Már régen nincs jelentősége annak, hogy micsoda Orbán... Nincsenek politikai elvei, neki termékei vannak és saját lábon álló családtagjai s mindezek mellett és érdekében hatalmi igénye.
Gaál Péter eszmefuttatása lehengerlően gördülékeny, mindazonáltal nem tért ki arra, hogy egy bizonyítottan közönséges, primitív, álszent, hazug és alapvetően csalásra szakosodott kalandor szóhasználatának tudományos igényű etikai megközelítése körülbelül annyit tesz, mint a fing fűrészelése. Mindkettő jól hangzik, és célracionalitása is egyenlőnek tekinthető.
Összegezve:
Ha egyszer valaki konkrétan azt mondja, hogy: -Szar, akkor felesleges arról delirálni, hogy tulajdonképpen nem is azt mondta, hanem az anyagcseréről adott elő tudományos igényű, csodálatra méltó tömörséggel megfogalmazott összefoglalót.

Orica Középföldi 2017.03.02. 06:39:12

@mackó manó:

Gaál - mint később kiderült - abból az alapvetésből indult, hogy OV egy rendkívül okos ember, és tökéletesen tisztában van/volt azzal, amit ő (Gaál) leírt.
Ez mondjuk annyira abszurd, hogy nem is vitatkozom. A kommentelők szétszedték rendesen.

Jut eszembe, tegnap kiröhögtek, hogy 10-ből 8 nem értit írtam.100-ból 98 nem érti, szólt a helyesbítés.

"Nem is lenne semmi pejoratív felhangja az orbáni homogenitás elszólásnak, ha nem .."

Tévedés. Többsoros.
Először is, nem elszólás volt, hanem tudatos szöveg Azt ugyan nem értem, miért az iparkamara IQ-bajnokai előtt kellett elővezetnie, de így szokta. (Van létjogosultsága a lányomnak mondom, hogy a menyem is értse népi bölcsességnek:))

Másodszor, ezt is kihívásnak érzi, hogy a pc elleni harcban lekörözze Trumpot. Mondjuk a sajtó állapotát elnézve itt és ott, lényegesen könnyebb dolga van.

Harmadszor, szent meggyőződésem, hogy fogalmi sincs arról miket beszél. Jenőke írhatna neki is:))

Egyébként olyan elemi erejű felháborodást váltott ki, hogy olyanok is megszólaltak, akikről soha nem feltételeztem.

Néhány jó szöveg.

Ha az iszlamizálódástól, a párhuzamos jogrendtől, a vallási és kulturális eredetű konfliktusoktól tartunk, akkor a felmerülő kérdésekre elmélyült, átgondolt, racionális válaszokkal érdemes próbálkozni, még akkor is, ha ezek nem nélkülözhetik a gondolkodás sokszor fárasztó tevékenységét, ám semmiképpen sem igénytelen, gondolattalan, zsigeri feleletekkel, amelyeknek teoretikus hátteréül legfeljebb a fajelmélet eddig már többször kipróbált, de eredményre nem vezetett teóriája szolgál.
Amikor Orbán azt mondja, hogy meg kell őrizni az etnikai homogenitást, akkor nem politikai, szociológiai, jogi, vallási, kulturális, demográfiai stb. fogalmakban gondolkodik, hanem kizárólag a vér és a faj függvényében. (Gábor György)

Mentő kérdés pótvizsgázók számára
Ha egy ország lakossága 1720-ban 3,2 millió fő volt, és ennek mintegy fele volt etnikailag magyarnak tekinthető, majd az állam által szervezett és spontán bevándorlásnak köszönhetően a népesség 1780-ra 9,2 millióra nőtt, és a következő száz évben újabb 4-5 millió ember vándorolt be külföldről, akkor 2017-ben a lakosság hány százaléka minősül etnikailag homogénnek? (Függvénytábla, történelmi atlasz használható. Végszükség esetén idézd fel déd- és nagyszüleid vezetéknevét!) Maximális pontszám: 10 (Nyári Krisztián)

Egyetlen apró momentumra szeretném felhívni a nagyérdemű figyelmét Orbán tegnapi, etnikai homogénezéses megszólalásával kapcsolatban. Volt ennek a gondolatnak egy másik vonulata is, amelyre kevesebben kapták fel a fejüket.
Orbán ugyanis azt is mondta, hogy korábban nem lehetett ilyet mondani, mert kivégzés járt volna érte.
Vagyis, mondta volna ő már korábban, csak tartott a „kivégzéstől”. Vagyis attól, hogy Magyarországon és Európában leordítják ezért a fejét.
Korábban Németh (Rezsi) Szilárd is mondott hasonlót, amikor a civilek eltakarításáról beszélt. Hogy most már a nemzetközi helyzet lehetővé teszi, hogy ilyet mondjon.
Visszatérve Orbánhoz: Magyarország miniszterelnöke úgy ítéli meg, hogy most már lehet politikailag nem korrekt kijelentéseket tenni. Már nem tart attól, hogy baja lesz belőle.
Ebből két dolog következik. 1. Orbán még a maradék realitását is elveszítette, nincs veszélyérzete, és fel sem fogja, hogy amit mond, annak következményei lehetnek. 2. Orbán tudja, hogy mit beszél. Tudja, hogy amit néhány éve még nem engedhetett meg magának, azt ma már megengedheti, mert sem idehaza, sem külföldön, nincs senki aki megállítaná.
(Föld S. Péter)

www.facebook.com/photo.php?fbid=10155000056780138&set=a.405828045137.179448.717370137&type=3&theater

Sorolom itt magamban én is a nagyszüleim nevét (meghaltak már régen, volt, akit nem is ismertem, volt, akit alig), Konok (jó, ez húzós, lehet találgatni), Wágner, Tannenbaum, meg Czillei (ez utóbbi régi magyar család is lehetne akár, de stájer-bosnyák eredetű, még a 14. században kapaszkodtak fel, hogy aztán máig rossz sajtójuk legyen, mert elvéreztek a - kun? román? szerb? - Hunyadiakkal szemben); hát nem vagyok egy etnikus homogéniusz, egy echte, virtigli hungarus, ráadásul nacionalista sem voltam soha, rühellem a magyarkodást (minden nemzetkedést rühellek) - de mégis, van egy olyan gyanúm, hogy több eldugott sarkát ismerem ennek az országnak, többet tudok a történelméről, a néprajzáról, a kultúrájáról és a nyelvéről, sőt: jobban is beszélem a nyelvét, mint az etnikai homogenitásról hablatyoló főmagyarok, akik még ahhoz is gyávák, hogy kimondják, pacekba, ugye, igaz magyarul: "faji tisztaság", mert hát akkor nagyon kilógna a lóláb, vagy nem is a lóláb, inkább a csizma, aztán lehetne magyarázkodni, hogy jaj, kérem, ez is csak hagyományőrzés, mint egy kitörésnapi vidám kamerád-kirándulás.(Konok Péter)

Úgy óvodás-korom idején jött igazán divatba a "homogén román szocialista nemzet" fogalma.
Rengeteg nagyszerű dolog sült ki belőle. (Dragomán György)

Kicsit hosszú lett, bocs:))

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2017.03.02. 07:05:21

@Orica Középföldi: orbán tudja, mit beszél. tudatosan mond ilyent, hogy ő irányítsa a közbeszédet, ne az olimpia stb... egyre nagyobb baromságokkal kell ehhez előjönnie, semmi se drága neki. ugyanis a cehet mi fizetjük.

Orica Középföldi 2017.03.02. 08:18:30

@parti_giano:

Tudom, hogy tudja mit beszél. Megint kiénekelt egy sajtot Vonáék szájából, akiknek nem marad semmi 18-ra. Nagy játékos, felelőtlen és korlátlan, sőt korlátozatlan eszközökkel él. A nem okos alatt mást értettem. De ezt tudod:))

mackó manó 2017.03.02. 09:05:47

@Orica Középföldi: @parti_giano:

Most spontán hirtelen jutott az eszembe egy hajdani 'rosszízű kiszólás', amikor is, -a neve merüljön feledésbe- a bő gatya és a kecskeméti fütyülős pálinkára utalt mint echte magyar nemzeti kulturális örökségre.
Nos, úgy tűnik Orbán Viktorban a megtestesült bő gatyát és kecskeméti fütyülős pálinkát játszi könnyedséggel tetten érhetjük, azok pozitív tartalma nélkül. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy Orbán Viktor egy tartalom nélküli ember vagy miniszterelnök. Ellenkezőleg, nagyon is tele van, csak amivel telítve van, az legalábbis szarnak tűnik. Nem állítom, csak valahogy úgy tűnik.
Ez a fasz, úgy nem csak látszólag mindent megtesz azért, hogy Magyarország említése kapcsán rossz hangulat alakuljon ki tágabb világunk civilizáltabb köreiben.
Már csak azt nem értem, [dehogynem!] hogy miért akart ez a provinciális barbár itt [mármint Magyarországon] Olimpiát rendezni (a 'm e g á l m o d o t t' búsás privát haszon mellett], ha egyszer annyira rühelli a sokszínűséget ami az ő mentális sávján kívül esik? Merthogy egy Olimpia sok mindenről szól, de egyről biztos nem, még pedig nem a nemzeti összetartozásról, a nemzeti homogenitásról, hanem sokkal inkább a nemzetek békés és örömteli vetélkedéssel egybekötött összetartozásáról. Ach, hogy ő olimpiával akarta egybekovácsolni egy ország népességét, miközben az olimpiai költségekre fordított forintok és eurók közpénz jellegének elvesztésén munkálkodott volna?
Bár tarthatnának egy kurzust ennek a szerencsétlennek, ha nem lehetne bizonyossággal tudni előre, hogy egy tuskóból előbb faragható kiemelkedő kultúrlény, mint ebből a boszorkányégetések korában rekedt, korlátolt, a gyengeelméjűségével sikertelenül küszködő páriából.
Még valami a nemzeti homogenitásról, csak most, csak Orbánnak, és a bégető parazita siserahadnak; .Miért fizetnek igen tisztes apanázst [közpénzből!] a nemzeti homogenitás köréből vastagon kilógó külhoni fociedzőknek, a külföldi illetőségű futballistáknak és más sportolóknak?
Szóval a nemzeti homogenitás mégiscsak áruba bocsátható, mert nem egyéb, mint egy termék.

mackó manó 2017.03.02. 09:09:39

@Orica Középföldi:

Nem tudja. Még azzal együtt sem, ha tudnivaló az agyafúrtsága, a gátlástalansága és minden jellemgyengesége.
épp az előbb érintettem az olimpia-álom és a nemzeti homogenitás sulykolásának kiáltó ellentétét.

Orica Középföldi 2017.03.02. 09:55:26

Ja!
Guma kijött a kórházból, mindenkit pusszant, és üzeni, már csak félig nemes. Olvas, de még nem ír.

Orica Középföldi 2017.03.02. 10:10:44

A kétoldali házmesteritiszben szenvedőnek. Hátha:))

"Ötvenkilenc évemet betöltöttem, néhány napot már a hatvanadikból is, 7-8 év óta testileg is kórházba való beteg vagyok, de naponkint dolgozom, - csakhogy nem irodalmi dolgokat, hanem egyéb vesződséges munkát. Ha ettől - mint régi óhajtásom és törekvésem - valahára megszabadulhatnék, ha némi függetlenségre tehetnék szert, azzal kecsegtetem magamat, hogy életem csendes alkonyán magányos mélázásim közt, tán meglátogatna még olykor a Múzsa, s lendíthetnék az irodalomban is valamit, amit most napi vesződéseim közt, "invita Minerva" tenni képes nem vagyok. Ha megérem ezt az időt (...): talán megmutathatom, hogy vagyok és maradok, mint voltam bármikor..."
Ma már 200 éves. Boldog születésnapot, Arany János!

Verlaine méltó kortársa volt.
"...Honnan, kicsi szellő, ég vándora, jöttél?
Vagy lábom előtt csak egyszerre születtél?
Lehelleted' arcom még érzeni tompa:
Ott vagy azért, látlak, hogy fürdöl a porba';
S már zizzen az erdő, fodorúl a víz is,
Hosszú haja árnyát lendíti a fűz is,
Már lombokat lóbál, már ágat is ingat,
Már egy egész karcsú fiatal bólingat:
Zúg itt is amott is a liget és megdűl,
Szennyes az ég boltja szapora fellegtűl,
Kardját hüvelyéből rántja egy-egy villám,
Zengeni, úgy tetszik, moraját is hallám."

Mindkettőt Nyári Krisztiántól oroztam.

Ezeken túl marad az almapálinka:))

hacsaturján 2017.03.02. 10:55:39

kiskertemben (oh, mi szép tavasz)
ostorát ledugva szarik egy paraszt.
fel- feláll, körül néz
úgy ragyog a segge, mint a sárgaréz.
látod babám, ennyi az egész.
hadd mulasson rajta herceg windischgraetz!

nos röviden ennyit a kérdés boncolgatásáról, vagyis nem, nem okos ez a homunculus, hiába is hitegetik azzal, hogy belefér öt kiló krumpli a svájci sapkájába.

hacsaturján 2017.03.02. 11:03:50

@Orica Középföldi:

hajdani patrónusom, keresztúry dezső bácsi nekem dedikálta először arany monográfiáját (még ki sem adták). aztán, az idők folyamán a mutter fölszámolta egyik könyv lerakatomat, azóta mindig kicsit sírdogálok, majd elszavalom magamnak az arany lacinak című költeményt, ugyanis a kölkeim meg voltak veszve az előadásomért.

Orica Középföldi 2017.03.02. 12:47:00

@hacsaturján:

Bakker, lottózni tudnék így:))

Meg nem tudom mondani, hogy Aranyról miért te jutottál eszembe. Persze, ha mélyen belegondolok, igen.

A gyerekem még alsó tagozatos volt, amikor Arany balladáit olvastam neki. Valami érthetetlen oknál fogva a Walesi bárdok nyűgözte le, de annyira, hogy minden nap elolvastatta velem. Aztán néhány hét múlva rájöttem, a kis dög kívülről tudja, de szereti hallgatni, ahogy olvasom.
Azóta lassan eltelt 20 év, és még mindig felolvastatja velem időnként:))
Örök titok marad előttem, hogy egy kisgyereket miért fog meg egy Arany- ballada úgy, hogy
kvázi semmit nem ért belőle. Szavakat, történelmet kellett magyaráz akkori szintjén.

Orica Középföldi 2017.03.02. 12:50:53

@hacsaturján:

Ez az örökbecsű a te szerzeményed?

mackó manó 2017.03.02. 12:53:12

@Orica Középföldi:

Talán azért, mert a rímek, a hangzók miatt zenélnek a szavak. Nem véletlen a 'zeneszó' kifejezés, bár ezt Imola felseggvíz.

mackó manó 2017.03.02. 13:07:07

Föld S. Péter hirdetése: „Etnikailag heterogén családfámat ráfizetéssel homogénre cserélném.”

mackó manó 2017.03.02. 13:17:24

@hacsaturján:

Őszintén szólva mások is oda vannak az előadásaiért, csak hát maga, tisztelt Mester, vagy leszúrja a szívlapátját, vagy a sétabotját, aztán annyi.

hacsaturján 2017.03.02. 13:34:22

@Orica Középföldi:

nem, kérem szépen. ez a kis mű a nép ajkán született, öreganyám tolmácsolásában.

Orica Középföldi 2017.03.02. 13:56:11

@hacsaturján:

Nagyanyád jó helyre kerülhetett, ha ennyi humora esze volt. Nem is kérdés, kire hajazol:))

Orica Középföldi 2017.03.02. 13:59:52

@mackó manó:

Aranynak ez minden balladájára igaz., és Imolát ne keverd bele:))

Orica Középföldi 2017.03.03. 06:47:44

Jó reggelt!

Megjelenik egy új havilap.

librarius.hu/2017/03/01/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel/

Egyfelől garanciát látok, mert a Kossuth adja ki. Másfelől - nekem - erősen rongálja ezt a garanciát, hogy Szendi Gábor (a paleokirály) egyik szakértője a lapnak.
Lesznek körülötte viharok:)

Sir Bates dö Hól 2017.03.03. 14:13:41

@Orica Középföldi: "Nagy játékos, felelőtlen és korlátlan"... egy sunyi paraszt, alacsony intellektussal, semmi több... ?! nagy játékos?!...

Orica Középföldi 2017.03.03. 15:08:23

@Sir Bates dö Hól:

A Mo-nak nevezett stadionban 27 éve pályán van a faszi, minden ellenfelet kicsinált, 7 éve csúcsra jutott és még nincs vége.
Játékszabályokról, intellektusról egy szó sem esett.
Nyertes? Igen.
Győztes? Aligha.

Sir Bates dö Hól 2017.03.03. 18:43:46

@Orica Középföldi: 7 eve csucsra jutott a monak nevezett stadionban... emiatt elvesztette mozgasteret, fuggetlenseget, csak a gyeprol nezvest nyertes, a diszpaholyban ulok egy olcsojanost latnak csak... akinek a tokeit vasmarokkal fogjak, s morzsolgatjak, ha arra van szukseguk... azert nem egy cavour...

Orica Középföldi 2017.03.04. 09:29:10

@Sir Bates dö Hól:

"emiatt elvesztette mozgasteret, fuggetlenseget,.."

Az attól függ, hogy milyen rendszerben nézzük. Hazai pályán, az általa meghatározott szabályok keretein belül olyan független, és olyan mozgástere van, mint egy elszabadult hajóágyúnak. Úgy is viselkedik.
De! Miután úgy szeretne meghatározó eu-politikus lenni, hogy az ország kompatibilitását viharos tempóban erodálja, a koronaékszereit valóban satuba fogták, azon a terepen valóban nincs mozgástere. ME-ként függetlensége nem is lehet.

Nem véletlen a distinkció (nekem/nálam) a nyerés és a győzelem között. Az utóbbi lényegesen többet feltételez. Pl. intellektust is:)

Orica Középföldi 2017.03.05. 10:41:31

Szerintem az összes olvasható kritikát elolvastam
Ez a legjobb:)

www.es.hu/cikk/2017-03-03/grecso-krisztian/erika-neni.html

jaegtroll 2017.03.06. 19:38:34

@dr. jenőke (jenőke):

Hogy mi lesz?
Megmondom mi lesz. Az lesz, hogy az EU tovább finanszírozza az illiberális demokráciának nevezett orbáni nepotizmust. Az lesz. Hacsak... de ez sokkal inkább ha és csak. Mert ha még csak Hacsa lenne szívlapáttal, még lehetne mondani valamit, esetleg sózni, no, de így, hogy éppen hogy csak bátorodnának a népek, erre megadják a következő kétoldali tőkeinjekciót.... Itt tényleg mindenből a visszája jut. tenyeresről is fonákról is. Az EU tőkeinjekcióival ugyan mikor tudja az ellenfék felvenni a versenyt?
Tehát az lesz, hogy eszünk-iszunk egy jót, az eu meg nyalja ki a seggem. viktor viktorovics meg sorba állhat egy mangalicacsordához...
süti beállítások módosítása